Роз’яснили, чи варто залишати їжу на могилах у Провідну неділю

У Провідну неділю українці традиційно відвідують кладовища, щоби пом’янути своїх рідних. Проте деякі звичаї, зокрема залишення на могилах пасок, крашанок та інших продуктів, є не лише зайвими, а й суперечать християнському вченню.
Про це йдеться на сторінці Волинської єпархії ПЦУ.
Священник пояснює, що ця традиція походить із дохристиянських часів і має мало спільного з православним вченням. За його словами, окрім цього звичаю, існує ще багато інших поховальних практик, які виникли з язичницьких уявлень про смерть та потойбічний світ — як спроба задобрити померлого, щоб той не шкодив живим.
«Ми часто вкладаємо у труну новий одяг, гроші, улюблені речі померлого — навіть мобільні телефони. Але найкращим “одягом” душі перед Богом є добрі справи людини та наші молитви за неї», — зазначає священнослужитель.
Особливе занепокоєння викликає звичка залишати їжу на могилах. За словами ієромонаха Марка, на кладовищі немає наших рідних — там лише могила, пам’ять і знак нашої віри у воскресіння. Залишені харчі приваблюють диких тварин, собак і птахів, які вночі влаштовують справжнє спустошення, розтягують освячену їжу, спричиняють безлад і осквернення місця спочинку.
«Коли хочемо згадати померлого, зробімо добру справу в його пам’ять — передаймо харчі тим, хто їх потребує. А на цвинтар несемо не їжу, а щиру молитву, спомин і знак любові», — закликає отець Марк.
У Провідну неділю важливо прийти до могил рідних, щоб поділитися з ними радістю Воскресіння Христового, помолитись, привітати великоднім привітом разом зі священиком. І не спиртним, а тихою молитвою пом’янути тих, хто відійшов у вічність з надією на загальне воскресіння.