<

Розслідування у справах депутатів Лабазюка й Одарченка завершили: їм загрожує до 10 років в’язниці

20:11 | 12.01.2024 / Новини / /
Перегляди
161
/ Коментарі відсутні

Правоохоронці завершили розслідування у справах народних депутатів Сергія Лабазюка та Андрія Одарченка, яких викрили на хабарях топпосадовцям у сфері відновлення. 

Про це повідомили Спеціальна антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України.

Так, Лабазюк пропонував гроші главі Міністерства відновлення Олександру Кубракову та очільнику Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі-Масі Найєму, щоб отримати підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 мільярд гривень.

Водночас Одарченко намагався підкупити Мустафу-Масі Найєма, щоб той посприяв в отриманні коштів із фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф на ремонт будівель університету, в якому депутат і далі є ректором (утім, дію його контракту призупинено). Хабар Одарченко пропонував у криптовалюті.

Дії обох кваліфікували ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України. Ця стаття передбачає ув’язнення від 5 до 10 років із конфіскацією майна чи без неї.

Більше про справу Лабазюка

За даними слідства, у серпні 2023 року він звернувся до високопосадовця міністерства з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 млрд гривень. За це пообіцяв «винагороду» у 3-5% від вартості кожного підряду. 

Для узгодження подальших домовленостей депутат залучив директора компанії.

Уже після надходження 50 млн гривень за підряд із відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України депутат через довірену людину намагався передати топпосадовцю Держагентства відновлення обіцяний відсоток, зазначили правоохоронці. Так, 150 тисяч доларів у китайській шкатулці принесли на паркінг одного зі столичних супермаркетів.

Більше про справу Одарченка

За даними слідства, Одарченко пропонував Найєму хабар у криптовалюті Bitcoin, що в еквіваленті становить 50 тисяч доларів. В обмін депутат просив сприяння в отриманні коштів із фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф на ремонт підконтрольного йому об’єкта інфраструктури. Сам Найєм співпрацював зі слідством і був викривачем.

На суді Одарченко заперечував вину. Він визнав, що неодноразово зустрічався з Мустафою Найємом, але каже, що не пропонував йому хабар. За його версією, слідство сфабрикувало записи прослуховування їхніх зустрічей.

 22 листопада 2023 року Вищий антикорупційний суд відправив депутата на два місяці під варту. Утім, він міг вийти на волю під заставу у 15 мільйонів гривень.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота