Розповіли, як обрати якісний кавун
Якісний кавун повинен мати дозріле насіння, солодкий смак і чіткі смуги.
Про це в ефірі телеканалу OBOZREVATEL розповіла експертка з якості харчових продуктів Олена Сидоренко.
“Я б порекомендувала почекати хоча б до початку серпня, а краще до середини серпня, коли виробники українських органічних кавунів будуть готові відправляти нам свою продукцію. Тоді ви можете спокійно ласувати досхочу. А зараз можна пробувати”, – сказала Олена Сидоренко.
Як пояснила експертка, це пов’язано із тим, що в імпортованих кавунах, які наразі можна придбати в Україні, вміст нітратів, пестицидів та інших хімічних речовин може перевищувати норму.
Сидоренко озвучила основні правила під час купівлі та вживання кавуна:
- не купляти кавун біля доріг, оскільки цей продукт швидко вбирає в себе небезпечні речовини;
- стебло не повинно бути зовсім засохлим і в’ялим. Це ознака того, що кавун довго зберігався;
- під час стискання кавун має давати характерний резонансний звук. Це ознака того, що він спілий;
- смугасті кавуни повинні мати чіткі рівні смуги;
- насіння повинно бути дозріле. Якщо це не так, кавун міг пройти “інтенсифікацію”;
- кавун повинен мати солодкий смак;
- не доїдати 0,5-1 сантиметри до шкірки, оскільки вона містить більшу кількість хімічних сполук.
Водночас експертка зауважила, що всі ці рекомендації є відносними і діють не завжди.
“Нещодавно я дивилася кавун, який був солодкий і прекрасний, але мав перевищення норми хімічних речовин в 1,5-2 рази. Зовні може бути все добре, але треба зрозуміти, що зараз період дегустації кавунів”, – наголосила вона.
Такое впечатление, что Черномырдин рассказывает: букв много, а смысла ноль