<

Розповіли, в які країни експортують волинські товари

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:49 | 1.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
494
/ Коментарі відсутні

За п’ять місяців 2021 року обсяг експорту волинських товарів зріс на 27,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Серед країн, де зросла частка вітчизняної продукції, – Болгарія, Португалія, Естонія, Грузія.

Оскільки їхня частка в загальному обсязі експорту невелика, а зростання – значне, то можна говорити про освоєння нових ринків волинськими товарами, або ж відновлення «докарантинних» торгових зв’язків, пишуть Волинські Новини.

Дані щодо обсягів зовнішньої торгівлі на Волині у січні-травні 2021 року оприлюднило Головне управління статистики у Волинській області. Відповідно до цієї інформації, Волинь більше імпортує, аніж експортує. Обсяг експорту за цей період становив 291,5 мільйона доларів США, імпорту – 632 мільйони.

Порівняно з аналогічними періодом минулого року, і експорт, і імпорт зросли: на 27,5% та 35,1% відповідно.

Куди експортують волинські товари?

67% обсягів експорту Волинської області – торгівля з країнами ЄС. Волинські компанії наторгували з цим регіоном на 195 мільйонів доларів, що на 26% більше, аніж у січні-травні 2020 року.

Є країни, де експорт зріс удвічі або й утричі. Так, обсяги експорту в Болгарію зросли до 333% порівняно з минулорічним січнем-травнем, у Естонію співвідношення склало 335%, Грузію – 217%, Угорщину – 270%, Швейцарію – 344%. Найбільше зростання експорту за цей період спостерігалося до Португалії – 710,6% і в грошовому еквіваленті склало 764,7 тисячі доларів. І хоч частка експорту в цю країні всього лише 0,3% від загального обсягу, та відкриття нового ринку чи повернення старого – це все одно плюс.

Джерело: Головне управління статистики у Волинській області

Щоправда, є й країни, експорт до яких суттєво знизився порівняно з минулим роком. Так, до Греції надійшло 47,8% обсягів товарів порівняно з січнем-травнем минулого року, 88,4% до Данії, 58% до Литви. Скоротився експорт волинських товарів і до країни-агресора: за вказаний період обсяг експорту до Російської Федерації склав 58,2% минулорічних обсягів (у грошовому вимірі це 5,4 мільйона доларів). Загалом експорт до РФ складає 1,9% всього експорту Волині.

Найбільші обсяги експорту з Німеччини (22,7%), Польщі (14,2%) й Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (11,5%).

Які товари експортують?

Більш як третина всього експорту (37,4%) – машини та електротехнічне обладнання, чверть (24,9%) – деревина і вироби з неї, майже десята частина (9,6%) – промислові товари.

Особливе зростання цього року отримав експорт керамічних виробів: його обсяги зросли на 2211,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У чотири рази зросли обсяги експорту міді та виробів з неї, утричі – овочів, удвічі – вироби з інших недорогоцінних металів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок