Розповіли, чому варто вживати абрикоси
Медики розповіли, чому важливо вживати абрикоси та яка від них користь для нашого організму.
Кругленькі, соковиті, солодкі, апетитні – абрикоси заслуговують на наше захоплення і похвалу. Адже вони надзвичайно поживні та мають цілий ряд переваг для здоров’я. Наприклад, покращують травлення та добре впливають на очі, – передає Життя.
Абрикоси дуже поживні та низькокалорійні
Абрикоси дуже поживні та містять багато важливих вітамінів та мінералів.
Лише у двох свіжих абрикосах (70 г) є:
- 34 калорії
- 8 г вуглеводів
- 1 г білків
- 0,27 г жирів
- 1,5 г клітковини
- 8% добової норми вітаміну А
- 8% добової норми вітаміну С
- 4% добової норми вітаміну Е
- 4% добової норми калію
Також абрикоси є хорошим джерелом бета-каротину, лютеїну, зеаксантину, усі вони є потужними антиоксидантами, які допомагають боротися з вільними радикалами у тілі.
Найкраще насолоджуватися цілими та непочищеними абрикосами, оскільки у шкірці є багато клітковини та поживних речовин. Кісточку їсти не треба.
Багаті на антиоксиданти
Абрикоси є чудесним джерелом багатьох антиоксидантів, включаючи бета-каротин та вітаміни А, С та Е.
Вони також багаті на групу антиоксидантів флавоноїдів, які захищають від хвороб, включаючи діабет та хворобу серця.
Головні флавоноїди в абрикосах: хлорогенові кислоти, катехіни та кверцетин.
Ці компоненти працюють для знешкодження вільних радикалів. Це шкідливі компоненти, які шкодять клітинам та спричинюють оксидативний стрес.
Він пов’язаний з ожирінням та багатьма хронічними хворобами на кшталт хвороби серця.
Можуть сприяти здоров’ю очей
Абрикоси можуть похвалитися багатьма важливими для очей компонентами, зокрема, вітамінами А та Е.
Вітамін А грає дуже важливу роль у попередженні курячої сліпоти. Вітамін Е захищає очі від ушкодження вільними радикалами.
Бета-каротин в абрикосах служить попередником вітаміну А. Це означає, що тіло може конвертувати його у цей вітамін.
Лютеїн та зеаксантин захищають очі від оксидативного стресу.
Абрикоси можуть покращувати стан шкіри
Головні причини зморшок та ушкоджень шкіри – фактори довкілля на кшталт сонця, забруднення і сигаретного диму
Дослідження показують прямий зв’язок між ультрафіолетовим промінням та ризиком меланоми, раку шкіри.
Ви можете боротися з деякими ушкодженнями шкіри через здорове харчування, наповнене антиоксидантами. А їх багато в абрикосах.
Вітаміни C та E, які є в цих фруктах, можуть допомогти шкірі. Вітамін С захищає від ультрафіолетових променів та забруднювачів довкілля, нейтралізуючи вільні радикали.
Цей вітамін допомагає будувати колаген, який дає шкірі силу та еластичність.
Смакуючи їжу з вітаміном С, ви допомагає шкірі зцілюватися від ультрафіолетових ушкоджень та попереджувати зморшки.
Бета-каротин, ще одна поживна речовина в абрикосах, може захищати від сонячних опіків. 10-тижневе дослідження, у якому учасники вживали добавки з бета-каротином, знизили ризик сонячних опіків до 20%.
Але це не означає, що смакування абрикосами позбавляє вас необхідності користуватися захисними засобами від сонця.
Може сприяти здоров’ю кишківника
В одній чашці (165 г) порізаних абрикосів є 3,3 грамів клітковини, це 8.6% та 13.2% добової норми для чоловіків і жінок відповідно.
В абрикосах є розчинні та нерозчинні волокна. Розчинні, як ви вже зрозуміли, розчиняються у воді і включають пектин, камеді і полісахариди. Нерозчинні волокна не розчиняються у воді і включають целюлозу, геміцелюлозу і лігнін.
Абрикоси особливо багаті на розчинні волокна, важливі для підтримки здорового рівнів цукру в крові та холестерину.
Клітковина затримує рух їжі через систему травлення і годує ваші корисні бактерії кишківника. Здоровіший мікробіом кишківника пов’язаний з нижчим ризиком ожиріння.
Багаті на калій
Це мінерал, який слугує електролітом. У тілі вони відповідають за відправку нервових сигналів та регуляцію скорочення м’язів та водного балансу.
У двох абрикосах (70 г) є 181 мг цього мінералу, а це 4% добової норми.
Калій тісно взаємодіє з натрієм, щоб підтримувати водний баланс, достатнє вживання калію може попередити здуття живота та підтримувати в нормі кров’яний тиск.
Один аналіз 33 досліджень показав: багата на калій дієта суттєво знижує кров’яний тиск та в результаті на 24% знижує ризик інсульту.
В абрикосах багато води
Як і більшість фруктів, в абрикосах багато води, яка може допомагати регулювати кров’яний тиск, пульс, температуру тіла й підтримувати здоров’я суглобів
В одній чашці (165 г) порізаних свіжих абрикосів ємайже 2/3 чашки (142 мл) води.
Більшість людей не п’ють достатньо води, тож смакування свіжих фруктів може допомогти досягнути денної потреби у воді.
Якщо ви зневоднені, обсяг крові падає, змушуючи серце працювати важче, щоб перекачувати кров.
А коли в організмі достатньо води, ви дозволяєте своїй крові вправно транспортувати поживні речовини “відходи” у тілі.
Смакування абрикосами може бути легким способом поповнити тіло водою та електролітами, які ви втратили під час занять спортом. Оскільки у цих смаколиках є хороша кількість води та калію.
Абрикоси можуть захищати вашу печінку
Деякі наукові дані припускають, що абрикоси можуть захищати печінку від оксидативного стресу.
Два дослідження на тваринах показало, що у щурів, яким дали алкоголь та абрикоси, був нижчий рівень ензимів та ознак запалення, ніж у щурів, яким дали алкоголь без абрикосів.
Дослідження припускає, що абрикоси можуть попереджувати ушкодження печінки через те, що вони багаті на антиоксиданти.
Вчені кажуть, що наразі важко точно сказати, чи абрикоси мають такий же ефект на печінку людини. Для цього потрібно більше досліджень.