<

Російські агенти причетні до вибуху на складах боєприпасів у Чехії у 2014-му. Ймовірно, там була зброя для України – ЗМІ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:34 | 18.04.2021 / Новини / , /
Перегляди
8
/ коментарі 4

Вибух на складах боєприпасів у Врбетице у Чехії у 2014 році, ймовірно, організували для того, щоб зірвати постачання зброї, зокрема до Сирії та України.

Про таке пишуть чеські медіа Respect та Seznam Zprávy.

Вибухи у Врбетице сталися у жовтні та грудні 2014 року на складах, які використовувала болгарська приватна компанія Imex Group. У період, коли стався перший вибух, на складі готували зброю для її відвантаження болгарському торговцеві Омеляну Гебреву. Невдовзі після вибухів на складах бізнесмен став об’єктом атаки російських агентів — його двічі труїли «Новічком».

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що за вибухом стоять російські агенти — ті самі, яких вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Поліція Чехії вже оголосила в розшук двох агентів Головного розвідувального управління Росії, які використовували паспорти з іменами Руслан Баширов та Олександр Петров.

За даними Respekt, російські агенти прибули у Чехію 13 жовтня 2014 року, а покинули країну 16 жовтня, вилетівши до Австрії, а звідти в Росію. Вони надали свої російські паспорти на вигадані імена Петрова і Баширова.

Під час свого візиту до Чехії вони замовили відвідини складу озброєнь Imex Group. Для цього вони вже використали інші паспорти на імена Руслана Табарова і Ніколая Попи.

У поліції немає доказів, що вони безпосередньо були на території комплексу, але цю гіпотезу не виключають. Агентам дали дозвіл на відвідини складу з 13 по 17 жовтня, вибух стався 16 жовтня.

Як пише SZ, російська розвідка зосередилась на складах у Врбетице, бо зброя звідти мала потрапити до Сирії. Так, її мали передати американцям, які підтримують тих, хто воює проти президента Башара Асада, росіяни натомість підтримували саме режим Асада. Також існує версія, що частина зброї була призначена для України, оскільки вже почалася війна на Донбасі.

Respect пише, що «очевидно, що Гебрев постачав зброю Україні, яка воює з Росією». Зазначають, що він постачав зброю Міністерству внутрішніх справ України та Нацгвардії, яка воює проти проросійських бойовиків, і ймовірно, це не сподобалось Росії.

Фото на головній – ілюстративне.




коментарів: 4
  1. Візитки погубили, післЯ вибуху? Рашисти, ач які , по всьому світі щупальця у них

  2. та яке там “по всьому світі щупальця у них” В них тільки два щупальци – Баширов та Петров. Вони все й роблять ! Якшо їх обрубити, то все – рашке хана !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа
30 Квітня, Вівторок