<

Росія хотіла спричинити голод в Україні у три етапи: юристи збирають досьє

21:03 | 24.09.2023 / Новини / , , /
Перегляди
193
/ коментарі 3

Прокурори та правозахисники хочуть задокументувати випадки, коли російські окупанти використовували голод як зброю війни, щоб надати докази Міжнародному кримінальному суду.

Про це пише УНІАН.

На тлі російського вторгнення українські прокурори спільно з правозахисниками готують досьє воєнних злочинів рф для подання до Міжнародного кримінального суду (МКС) зі звинуваченням агресора у навмисному спричиненні голоду в Україні. 

Як йдеться в матеріалі The Guardian, прокурори та правозахисники хочуть задокументувати випадки, коли російські окупанти використовували голод як зброю війни, щоб надати докази МКС.

Саме ці докази дозволять МКС розпочати перше у своєму роді таке кримінальне переслідування, що може передбачати нові звинувачення президенту росії путіну.

До кінця наступного року юридична компанія Global Rights Compliance працюватиме з українськими прокурорами над створенням досьє. Мета полягає в тому, щоб подати заяву відповідно до статті 15 Римського статуту, яка дозволяє третім сторонам надсилати інформацію про ймовірні воєнні злочини прокурору МКС. Прокурор, який базується в Гаазі, вирішуватиме, чи продовжувати справу.

Частково зусилля юристів будуть спрямовані на визначення винних, в тому числі на те, чи вимагати звинувачення для президента РФ Володимира Путіна, як це сталося в березні, коли МКС видав ордер на арешт президента РФ за злочин незаконної депортації українських дітей в Росію з територій, тимчасово окупованих під час війни.

На думку юристів, аналогічно можна стверджувати і про злочини, пов’язані з голодом. 

Як йдеться в матеріалі, використання їжі як зброї відбувалося в три етапи. Таку думку висловив старший юрист Global Rights Compliance Юсуф Хан, зазначивши, що агресор почав використовувати голод проти українців одразу після початку війни, коли українські міста були взяті в облогу, а постачання продовольства припинилося.

Серед задокументованих інцидентів – загибель 20 цивільних громадян у Чернігові вранці 16 березня 2022 року, коли російські осколкові бомби вибухнули біля супермаркету, де українці стояли в черзі за хлібом.

Слідчі також зосереджуються на облозі Маріуполя. Постачання продовольства до міста було припинено, а коридори для гуманітарної допомоги заблоковані або розбомблені, що дуже ускладнило або унеможливило виїзд мирних жителів.

Друга фаза за словами юрист – знищення об’єктів, необхідних для виживання цивільного населення. Вона включає знищення запасів продовольства і води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій.

“Якщо ви знищуєте об’єкти, необхідні цивільному населенню, такі як енергетична інфраструктура в розпал зими, то ваші дії є спланованими”, – додав він, нагадавши, шо Миколаїв залишвся без питної води від самого початку повномасштабного вторгнення.

Третій етап – спроби Росії запобігти або обмежити експорт українських продуктів харчування.

“Потім ми бачили, як Росія атакувала зернові об’єкти на Дунаї і грала м’язами на Чорному морі”, – сказав Хан, посилаючись на повідомлення українських чиновників про те, що наприкінці липня і на початку серпня було знищено 270 тисяч тонн продовольства.

“Путін може нести відповідальність за вчинення цих злочинів безпосередньо, спільно з іншими та/або через інших, а також за нездатність здійснювати належний контроль над російськими військовими або іншими особами, яких звинувачують у конкретних злочинних діях”, – стверджує юрист.

Намагання рф спричинити голод 

6-го червня 2023 року голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що підрив Каховської ГЕС росіянами – це удар по глобальній продовольчій безпеці, яку ворог хоче підірвати.

“Ця катастрофа вплине на систему зрошення на півдні України. Росіянам потрібен голод в країнах світу, зокрема, в Африці”, – зазначив Єрмак.




коментарів: 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота