<

Рівно 6 років тому російські бойовики збили ІЛ-76 з українськими десантниками

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:47 | 14.06.2020 / Новини / , , , , , /
Перегляди
93
/ коментарів 15

У ніч з 13-те на 14-те червня 2014-го року, тобто 6 років тому, у небі над Луганщиною росіяни збили із зенітно-ракетного комплексу український літак Іл-76

Цей військовий борт летів з міста Дніпро на підкріплення захисників Луганська, – пише westnews.com.ua.

Військово-транспортний літак Іл-76 зі складу 25-ї військово-транспортної авіаційної бригади Повітряних сил ЗСУ летів у складі конвою з трьох літаків до аеропорту «Луганськ». Літак мав сідати другим, проте під час посадки він був збитий з ПЗРК «Ігла».

На борту літака перебувало 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. В результаті обстрілу усі вони загинули.

Прокуратура України того ж дня кваліфікувала подію як теракт.

Загибель усіх 49 військових, які перебували на борту збитого літака, стала найбільшою втратою з початку антитерористичної операції і найбільшою на той час одночасною втратою Збройних сил України за увесь період незалежності.

За даними розслідування СБУ, групи з ПЗРК так званої ЛНР організовував командир батальйону “Зоря” Ігор Плотницький, який згодом очолив “республіку”, його заступник Андрій Патрушев і командир групи “Витязь” Олександр Гуреєв. Дії бойовиків кваліфіковані як терористичний акт, справа перебуває в суді.

Також спецслужба вважає, що відношення до загибелі українських військових і пілотів несе російська приватна військова компанія “Вагнер”, яка з кінця травня 2014-го року діяла в Луганській області.

Росія свою причетність як до компанії “Вагнер”, так і до збройної підтримки сепаратистів на Донбасі, в тому числі й засобами протиповітряної оборони, заперечує.

Відповідальність за смерть українських військовослужбовців, а також за 28,7 млн ​​грн збитків покладено і на ексначальника штабу АТО генерал-майора Віктора Назарова. Його звинуватили в недбалому ставленні до військової служби в бойових умовах, уточнивши, що він проігнорував кілька попереджень розвідки та СБУ про те, що в районі Луганського аеропорту діють дві групи противника з ПЗРК.

27-го березня 2017-го року генерала засудили до 7 років позбавлення волі, залишивши йому звання генерал-майора. Назаров свою провину не визнав, аргументуючи це тим, що розвідсвідчення в той час були суперечливими, а збитий Іл-76МД нібито сам демаскував себе при заході на посадку.

Це викликало різке невдоволення всіх військових командирів, включно з американськими генералами, бо судили Назарова за цивільними законами, які не передбачають війни і, зокрема, напад держави Росія на державу Україна, – йдеться в сюжеті ТСН.

На захист Назарова виступав і тодішній міністр оборони Степан Полторак, який стверджував, що оцінювати дії командирів в бойових обставинах мають “військові фахівці, військові експерти та військові судді, а не цивільні”. У 2018-му році справу Назарова направили на розгляд до апеляційного суду. До завершення підсудний перебуває на волі, його відпустили його під заставу 97 тисяч гривень.

“Військовому присудили 7 років, однак він провини не визнає, і досі оскаржує це рішення. Паралельно триває інший процес – проти окупантів. Вже незабаром у справі перейдуть до допиту свідків, які, можливо, підтвердять, що російські найманці заздалегідь готувалися до збиття”.

Родичі загиблих звернулися і до Європейського суду з прав людини. Відповідачами у цій справі є Росія та Україна. Утім, попри таку кількість процесів, досі лишається чимало запитань. Чому на лаві підсудних лише одна людина? Хоча, політ літака мали погоджувати кілька людей, зокрема, тодішній глава Генштабу.

“Не з’ясували, хто передав дані про переліт бойовикам. 2014-го року в Міноборони озвучували версію про можливу причетність диспетчерів до зради. Також не визначена роль Росії в цьому теракті, бо стріляти і поцілити по бойовому транспорту із російської “Ігли” звичайний шахтар, без армійської підготовки не зможе”

На згадку про загиблих військових і членів екіпажу збитого в Луганську сепаратистами Іл-76МД в червні 2015 року в Мелітополі встановили меморіал з написом: “Десантники не вмирають — вони йдуть в небо”.




коментарів: 15
  1. “різке невдоволення всіх військових командирів, включно з американськими генералами” – виникає запитання яке відношення мають американські генерали до України ? Американські генерали командують війсковими підрозділами ВСУ? Командування на рівні штабів? Дожилися…
    Зовнішне управління Україною на політичному, війсковому, судовому рівні, дія різних іноземних “мутних” фондів – повне дно
    Україна розмінна монета в світі. Керуть всі кому не лінь крім українського народу.

      • На жаль ми ше як мінімум у ’91-му впали в залежність доказуючи, шо ми незалежні.
        Приклад більш-менш справжньої незалежності – це сусідня Пшекія, але вони завжди відрізнялись від нас тим, шо суспільні речі ставили вище власних.

  2. Ден, Тарас, гість, Дєд менше кремлівський зомбоящик дивіться тугодуми. Більше за всіх палки в колеса Україні ставила і ставить клята московія на протязі всієї історії.

    • рахую вам необхідно не заангажовано подивитись навкруги .
      спробувати думати не стереотипами Порошенка , Геращенко ….
      почати думати ніколи не пізно….
      Хто більше хто менше вставив це вже на інше запитання , важливо що ми самі дозволяємо собою управляти і вставляти ….

      • Це, я так розумію ви самі собі даєте пораду щоб якось вибратись з цієї паралельної реальності яку навколо вас створила кремлівська пропоганда. Я від себе ще порадив би вам повністю припинити користуватись всіма без виключення російськими інтернет, тв, радіо, і друкованими ресурсами. Пройде місяць чи два і ви, я впевнений, зцілитесь.

  3. Дєд. Це, я так розумію, ви самі собі даєте пораду щоб якось вибратись з цієї паралельної реальності яку навколо вас створила кремлівська пропоганда. Я від себе ще порадив би вам повністю припинити користуватись всіма без виключення російськими інтернет, тв, радіо, і друкованими ресурсами. Пройде місяць чи два і ви, я впевнений, зцілитесь.

    • Тезка, на відміну від тебе, я ЗОВСІМ не лажу по кацапським ресурсам, а історія взагалому і мій власний життєвий досвід зокрема, дають мені право робити висновки не залежно від того шо думаєш ти і ті шо разом з тобою читають незалежно ким написанні методички.

      Скажи мені шо в написаному мною ти вважаєш неправильним, і поки будеш писати, я думаю, сам зрозумієш шо з Дэдом не варто спорити, бо його думки не популістичні і виражаються по-справжньому НЕЗАЛЕЖНОЮ людиною.

      Хоча може і не зрозумієш, бо вони розраховані на НЕЗАЛЕЖНИХ читачів.

      Чекаю!

      • В даному випадку попередній мій коментар був для Дена, я помилково написав ваш нік, а потім через глюки на сайті вже не зміг його видалити. Вибачаюсь.

        • Глюки – то да, а вот шо на сайті – це ставлю під сумнів!

          Вибачання приймаю, бо, чесно кажучи, не очікував їх від тебе отримати.
          Шанси є, тезко, прорвемось!

      • Я впевнений що Дєд попри свій досвід не завжди правий, і з ним таки варто деколи поспорити. Це моя думка незалежної не популістичної людини яка звикла аналізувати інформацію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок