<

Проти командування 125 бригади відкрили справу про залишення позицій на Харківщині

15:24 | 25.05.2024 / Новини / /
Перегляди
766
/ Коментарі відсутні

Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо командування 125 окремої бригади територіальної оборони, яке підозрюють у недбалому ставленні до служби, що призвело до втрати позицій під час російського травневого наступу на Харківщину.

Про це йдеться в ухвалі суду, пише Громадське.

Слідчі з’ясували, що 10 травня біля Стрілечої, Красного, Борисівки, Пильного, Гатища та інших населених пунктів Харківської області підрозділи 125 бригади залишили бойові позиції під час штурмових дій росіян.

У ДБР кажуть, що командування 125 бригади та підпорядкованих їй підрозділів, зокрема 415 окремого стрілецького батальйону, 23 механізованої бригади, 172 окремого стрілецького батальйону, не організувало належним чином оборону позицій на кордоні з рф, що призвело до втрати позицій, військової техніки та особового складу.

Як ідеться в ухвалах суду, провадження розпочали за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 4 ст. 425 та ст. 429. Під час досудового розслідування виникла потреба в додатковій інформації, яка перебуває у володінні деяких фігурантів справи.

Зокрема, для проведення експертизи потрібні рішення про виконання бойових розпоряджень на ділянках фронту на Харківщині, правдиві дані про укомплектованість військових частин особовим складом, озброєнням та військовою технікою станом на 10 травня, а також документи щодо стану фортифікацій й інженерного обладнання на кордоні з рф.

Встановлено, що оригінали вищевказаних документів містять гриф «Таємно» та «Для службового користування», а тому суд ухвалив надати ДБР тимчасовий доступ до цих документів.

Нагадаємо, новий наступ на північному сході росіяни розпочали 10-го травня. Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко розповідав, що на півночі Харківщини наступає понад 30-тисячне угруповання росіян. Загалом на кордоні з українським регіоном зосереджено 50 тисяч окупантів.

У Генштабі ЗСУ переконували, що з початку наступальних дій ворога Сили оборони примусили російських окупантів значно знизити активність на Харківському напрямку. А плани максимально вклинитись у глибину міської забудови Вовчанська і там закріпитися — зірвали.

Президент Володимир Зеленський заявив, що травневий наступ росіян у Харківській області може бути лише першою хвилею ширших атак.

Низка ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляли, що на тлі російського наступу на Харківщину в оперативному угрупованні військ «Харків» змінили командира. Замість бригадного генерала Юрія Галушкіна на цю посаду призначили заступника начальника Генштабу ЗСУ Михайла Драпатого.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

17 Червня, Понеділок