<

Програму енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» представили у Луцьку

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:41 | 27.11.2019 / Новини / , /
Перегляди
3
/ Коментарі відсутні

26-го листопада відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Луцькою міською радою і Фондом енергоефективності та презентація Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім”.

Про це повідомляють на сайті Володимира-Волиснького.

В Україні утворили державний Фонд енергоефективності, мета якого – стимулювання впровадження заходів з енергоефективності в житловому секторі України. Фонд фінансується за рахунок коштів державного бюджету та іноземних донорів. 16 серпня для підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ, наглядова рада Фонду затвердила програму “Енергодім”.

В Луцьку програму презентувала Юлія Головатюк-Унгуряну – директор Фонду енергоефективності, яка розповіла про статутний капітал, умови надання грантів та етапи відшкодування коштів за енергоефективні заходи, а також ознайомила присутніх з її основними технічними аспектами.

Під час заходу йшлося про те, що реалізація програми дозволить не лише економити на комунальних послугах та підвищити рівень енергоефективності житла, а й забезпечить дотримання міжнародних зобов’язань держави у сфері енергоефективності, сприятиме впровадженню заходів з енергозбереження та ефективного використання енергетичних ресурсів.

Присутніх ознайомили з альтернативними джерелами енергії, комплексними заходами з утеплення та системами теплопостачання, розповіли про основні переваги, які отримають ОСББ після реалізації програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків “Енергодім”, яка передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності.

Так, Фонд енергоефективності частково відшкодує ОСББ вартість витрат на реалізацію заходів з енергоефективності, а саме 70% вартості енергоаудиту і сертифікації енергетичної ефективності.

Таку ж частку витрат — на розробку проєктної документації та частину витрат на матеріали і роботу: 60% для пакету “А” і 70% для пакету “Б” — для перших 300 ОСББ, які візьмуть участь у програмі. Надалі розмір відшкодування зменшиться до 40 і 50% відповідно.

Представників ОСББ закликали не зволікати і, щоб потрапити у перші три сотні, які отримають кошти на найбільш вигідних умовах, скликати збори співвласників, приймати рішення про участь у програмі та звертатися у місцеве відділення банку, де допоможуть підготувати всі документи на участь у програмі “Енергодім”.

Максимальний розмір кредиту для підготовчих заходів (енергоаудит, сертифікація, проектно-кошторисна документація) становить 200 тис. гривень. Ставка за кредитом — 17% річних, термін кредитування — 12 місяців. Максимальна сума  кредиту на реалізацію заходів з пакету “А” — 3 млн гривень, термін кредитування — до 5 років, а для пакету “Б” — 10 млн гривень і 10 років відповідно. При цьому кредит надають під 17,5% річних з відстрочкою сплати тіла кредиту на 12 місяців.

 ОСББ самостійно обирає виконавця для кожного етапу робіт, однак перед тим, як Фонд енергоефективності профінансує останню і головну виплату, буде проведено верифікацію ефективності використання коштів.

Загалом програма “Енергодім” є більш комплексною, ніж програма “теплих” кредитів, адже перед отриманням кредиту визначається проблема, яку потрібно вирішити, напрацьовується комплекс заходів, після реалізації яких проводиться перевірка досягнутого ефекту.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер