<

Пожежа в Севастополі — елемент підготовки до контрнаступу, окупанти почали маневрувати — ОК «Південь»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:31 | 30.04.2023 / Новини / /
Перегляди
202
/ Коментарі відсутні

Підірвана логістика російських військ через масштабну пожежу резервуарів із паливом в окупованому Севастополі є одним із елементів підготовки до активних дій Сил оборони на тлі очікуваного контрнаступу.

Про це заявила керівниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк в етері єдиного телемарафону, пише Громадське.

Вона розповіла, що російські війська після пожежі відчувають, що в них підірвані ресурси, і починають маневрувати. Окупанти продовжують обстрілювати населені пункти, зокрема тиснути на мирне населення. Українські військові ведуть контрбатарейну боротьбу по лівому берегу Дніпра.

За словами Гуменюк, окупанти поступово переорієнтовуються на пункти базування в бік Новоросійська — російського міста в Цемеській бухті, — оскільки в севастопольских бухтах не відчувають спокою та сталого логістичного забезпечення.

Станом на 30 квітня окупанти маневрують у районі, який вважають для себе безпечним, розосередили сили та засоби, але всі ракетоносії заведені в пункти базування, зокрема через погодні умови.

За даними ВМС України, станом на 10:30 30 квітня в Чорному морі на бойовому чергуванні перебували 7 ворожих кораблів, в Азовському морі — один російський корабель. У Середземному морі на бойовому чергуванні — до чотирьох ворожих кораблів, із них один — носій крилатих ракет «Калібр» загальним залпом до 16 ракет.

За словами Гуменюк, через вітер окупанти не можуть використовувати дрони з моря, але вздовж лінії фронту над суходолом їх застосовують.

Штормова погода та потужний вітер також завадили російській авіації працювати, «тому херсонці змогли трохи перепочити від атаки КАБами». Утім Гуменюк попередила, що ця загроза залишається. На її думку, щойно погода вщухне, авіаційні нальоти може бути поновлено.

За даними Генштабу ЗСУ, в результаті вчорашньої пожежі на нафтобазі поблизу Козачої бухти вогнем було знищено 10 резервуарів із нафтопродуктами, загальним об’ємом близько 40 тисяч тонн. Гуменюк зазначила, що йдеться про потужності бази, а скільки палива було насправді — «можемо тільки здогадуватися за “феєрверком”, який спостерігали».

Гуменюк також зазначила, що після пожежі в Севастополі в окупантів фіксують великий ступінь тривоги, широкі потоки спрямовані по маршрутах, куди можна виїжджати.

«Навіть серед військових, які там стаціонарно розташовані, як вони собі вважали постійними пунктами базування… родини військових потужно евакуюються. Тобто, вони відчувають, що загроза є. Намагаються оформлювати відпустки — хоч за сімейними обставинами, хоч які, щоб і самим виїхати», — сказала Гуменюк.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

21 Травня, Вівторок
20 Травня, Понеділок