<

«Потрібна хірургічна точність», – волинський сапер розповів, як працює з вибуховими пристроями

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:04 | 20.04.2023 / Новини / , /
Перегляди
138
/ Коментарі відсутні

На Волині у Національній гвардії служить сапер Віктор. Він – один із тих, хто працює над укріпленням північних рубежів України з допомогою мінно-вибухових загороджень.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці військової частини 1141 Національної гвардії України м Луцьк. 

Гвардієць налаштований постійно самовдосконалюватися. Зараз проходить курс підвищення кваліфікації, щоб отримати ліцензію фахівця з розмінування.

«Ще коли я вчився на військовій кафедрі, найкращі оцінки мав саме із саперної справи. Я міг цілий день просидіти за вивченням вибухових пристроїв. Та й зараз це роблю. Саперові треба постійно розвиватися. Якщо він не працює за спеціальністю хоча б рік – його знання вже застаріли», – каже Віктор.

Нинішня війна стала війною технологій – зокрема, і саперних. З’являються нові інженерні боєприпаси, способи їх встановлення й активації, зокрема, із сейсмічними чи інерційними датчиками цілі.

«Як снайпери полюють одне на одного, так і між саперами відбуваються дуелі. Ворог чинить дуже підступно, коли використовує саморобні вибухові пристрої або нештатну збірку боєприпасів. Наприклад, до протитанкової міни можуть додати елемент протипіхотної. Сапер повинен діяти дуже уважно, щоб не потрапити в таку смертельну пастку», – підкреслює Віктор.

Робота сапера розмінування вимагає великого набору спеціальних засобів, додає він:

«Це і системи дистанційного відкриття дверей, і набори інструментів. Дехто з саперів використовує хірургічні пінцети й скальпелі. Бо в нашій роботі потрібна така ж хірургічна точність, щоб зберегти життя своє і життя інших».

Фахівці Національної гвардії роблять величезну роботу з очищення українських територій від вибухонебезпечних предметів. І після завершення війни це завдання буде одним із найголовніших протягом років, а можливо, десятиліть. На жаль, ворог мінує будь-які предмети, в тому числі дитячі іграшки, мобільні телефони, ноутбуки, цінні речі. І щоб зробити наш простір безпечним, знадобиться ціла армія професійних саперів-розміновувачів.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота