<

Поромів без поромів: як у селі Володимирського району створили крутий туристичний квест

19:39 | 26.09.2023 / Новини / , /
Перегляди
1662
/ 1 коментар

Пройтися вулицями села, звертаючи увагу на орієнтири, вказані у віршованому завдання, бути уважним і допитливим, відгадувати підказки і зрештою знайти скарб – такий квест днями презентували у селі Поромів, центрі однойменної громади. Він став одним із переможців проєкту «Квести: відкриваємо скарби Волині».

Про це пишуть у Слово правди.

Маршрут квесту стартує від приміщення сільської ради у центрі села. Тут, у спеціальній скриньці, кожен охочий може взяти буклет із завданням та «ключем» до скарбу. Учасникам пропонується прогулянка центральною вулицею Поромова та прилеглими – від сільради до місцевої туристичної «родзинки», 11-метрової гойдалки.

Дорогою їм слід звертати увагу на різноманітні об’єкти – дерево біля сільради, яке посадив колишній голова, напис біля постаменту Скорботної матері, крамницю, збудовану колись УНРівцем і «просвітянином» Василем Пелишенком, русло висохлої річки, церкву, збудовану дворянином Ксаверієм Пражмовським, будинок з голубками і тюльпанами, хрест на цвинтарі, шахту, ДОТ тощо.

Також доведеться бути уважними і рахувати певні дерева чи хрести на церковній брамі, або ж читати написи. Словом, завдання різноманітні, цікаві і водночас не складні навіть для немісцевих – аж кортить спробувати їх виконати.

Наприкінці маршруту учасників чекає сейф, захований у дерев’яній хатинці. Усі, хто правильно відгадав код, можуть відкрити його й поставити на свій буклет «скарб» – ексклюзивну печатку.

Презентацію цієї цікавої і пізнавальної забави у Поромові провели якраз напередодні нашого приїзду, запросивши до участі школярів. Як нам розповіли, таких, хто б не зумів його пройти й отримати «скарб», серед них не виявилося. Отже, квест під силу практично кожному.

«Опікункою» квесту  стала директорка будинку культури села Бужанка Тетяна Климюк, розповідає директорка центру культури та дозвілля громади Наталія Анікієнко, а загалом над його концепцією та її втіленням працювали восьмеро людей.

Чому квест називається «Поромів без поромів», розповіла одна з його авторок та ідейних натхенниць, вчителька історії та географії місцевого ліцею і краєзнавиця Любов Манойло.

«Село Поромів стоїть на берегах річки, русло якої можна простежити і до сьогодні – від Луги через Суходоли, Новосілки, сюди до Бужанки і далі до Західного Бугу. Та й Буг тоді не такий був – ширший, повноводіший, з усіма цими закрутами, на яких стояли млини. Зрозуміло, що через нього треба було якось переправлятися. І, судячи з рельєфу, десь тут мав бути пором. Тобто, вочевидь, і назва села походить від того, що на цій місцевості були поромні переправи. Але тепер нема. Поромів лишився без поромів – звідси і назва квесту», – пояснює дослідниця.

Взяти участь у цікавому квесті можуть і місцеві мешканці, і заїжджі туристи – буклети із завданнями лежать у скриньці, розміщеній на фасаді сільської ради. Тож цей маршрут може стати чудовим способом цікаво провести вихідний день і дізнатися чимало нового про рідний край.

А ми, спілкуючись із пані Любою і пані Наталею, також дізналися чимало цікавинок про Поромів. Про них розповімо вам у наступних публікаціях.




один коментар
  1. Неправда, що славне село Поромів отримало свою назву від вантажних поромів, які нібито існували для переправи через річку Західний Буг. Тоді й слова такого ще не було. Поромів, у часи Київської Руси був чималим містечком. І торгував з іншими країнами. Давні легендарні Поромівці, по річкових системах, великими човнами-чайками добралися до морів і ходили, навіть, у Рим. Везли сушену рибу, солонину, меди, шкіри, зброю… Звідси й назва села – “По Роми”. Тобто, плавали до ромів – римлян, в нинішню Італію, тодішню Римську імперію. Під сучасним Литовежем, збереглися залишки валів та замку ще одного давньоруського міста – Всеволожа, яке було одним цілим з Поромовим. На жаль воно вже не існує. У ньому був річковий порт саме для цієї мети. А пороми в назві села – це вигадка автора публікації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота