<

Помер український художник Ігор Янович

22:14 | 29.12.2023 / Новини / , /
Перегляди
139
/ Коментарі відсутні

У віці 79 років помер сучасний український митець та член Спілки художників Ігор Янович.

Про це 28-го грудня повідомили на сторінці артцетру Ya Gallery Lviv, пише Українська правда. Життя.

«Величезна втрата для нас, для всього українського та світового мистецтва. Класик українського сучасного мистецтва, він належав до неоавангардистів та представників абстрактного мистецтва. Виставки Яновича відбувалися не тільки в Україні, а також в музеях та галереях закордоном: Польща, Німеччина, Литва, Греція та інші країни. На багато поколінь художників його мистецтво мало сильний вплив. Останні двадцять років Ігор Янович плідно працював, створюючи власні проєкти та співпрацюючи з Я Галерея», – написала команда закладу.

«Його майстерня була місцем сили. Кожна зустріч це неймовірне спілкування і обовʼязково щось нове з його мистецтва. Тиждень тому ми говорили про нові проєкти на 2024 рік. Ігор, я обіцяю що все відбудеться. Багато людей були наповнені і натхненні тобою. Будемо вчитись жити з твоїм мистецтвом без тебе», – додав артменеджер і засновник галереї сучасного мистецтва «Я Галерея» Павло Гудімов.

Ігор Янович працював з різними стилями, зокрема з монументалізмом, абстракціонізмом та нефігуративізмом. Сам художник говорив про своє мистецтво так:

«Мене в цілому хвилює форма побудови і форма руйнації, а на цій межі – виникнення нових форм, субстанцій нового стану».

Він народився влітку 1944 року в Києві, проте більшу частину життя провів у Львові. Там він закінчив навчання на катедрі художньої кераміки у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва.

У 1986 році став членом Спілки художників СРСР. Митець був учасником понад 70 виставкових проєктів в Україні та за кордоном, організував 25 персональних експозицій.

Під час повномасштабного вторгнення Ігор Янович дуже гостро відчував та відображав у власній творчості війну. За місяць до вторгнення також померла дружина митця, чию втрату він глибоко переживав.

За словами самого художника у подкасті «Музи не мовчать», він створював картини заради «психотерапії під час війни».

«Я у своїй творчості ніколи не займався ілюстрацією і рахую, що мистецтво має переживати. А для переживання та осмислення потрібен час. Звісно, на мене впливають ті жахи, які відбуваються, і я думаю, вони всмоктуються у те, що ти робиш… Я б назвав це більше терапією. Воно допомагає та лікує [мистецтво, – прим.]», – розповідав Ігор Янович.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота