<

Польський єврокомісар ініціює обмеження імпорту в ЄС українського цукру та м’яса птиці

09:08 | 7.01.2024 / Новини / , , /
Перегляди
270
/ Коментарі відсутні

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський (Польща) наполягає на включенні у розпорядження Єврокомісії щодо продовження угоди про вільну торгівлю з Україною обмеження на ввезення до ЄС українського цукру та м’яса птиці.

Про це повідомляє RMF24, передає Укрінформ.

За інформацією видання, нині у Єврокомісії тривають міжвідомчі узгодження продовження цієї угоди до 2025 року, а польський єврокомісар заявляє, що не поставить свій підпис, якщо не буде враховано його вимоги.

Зокрема, Войцеховський наполягає, аби в новому розпорядженні, яке набуде чинності 5 червня цього року, була згадка про обмеження на імпорт з України цукру і м’яса птиці.

Видання зазначає, що польський єврокомісар вважає цю справу «великим завданням» для себе на 2024 рік. За його словами, останнім часом значно зріс імпорт з України м’яса птиці і цукру, і це становить загрозу для конкурентності на ринку ЄС і польського виробництва цукру і м’яса птиці.

На переконання Войцеховського, повне відкриття ринку ЄС для імпорту з України означатиме «згоду на закріплення російських завоювань». Він аргументує свою позицію тим, що Росія витіснила Україну з ринків країн Азії, змусивши її переорієнтовуватись на європейський ринок, а це дестабілізує Польщу та інші сусідні країни. Завдяки цьому, на переконання єврокомісара, Росія «виграє двічі»: вона здобуває нові ринки, а серед країн ЄС виникають суперечки.

Утім, як зауважує RMF24, позицію Войцеховського в Єврокомісії поділяють не всі. Зокрема, служби єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса, навпаки, прагнуть послаблення чинних обмежень. Зокрема, виступають за скасування можливості тимчасового запровадження ембарго ЄС у разі значного напливу продуктів з України – на вимогу Польщі Єврокомісія вводила ембарго на українське зерно з квітня по вересень минулого року. Головним аргументами Домбровскіса є принципи вільного ринку і потреба допомогти Україні. Цієї позиції також дотримується президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Раніше міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що ембарго на українські продукти буде безстроковим – до окремого розпорядження про його скасування.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота