<

Польща заборонила ввезення зерна та іншого продовольства з України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
01:37 | 16.04.2023 / Новини / , , /
Перегляди
229
/ 1 коментар

Уряд Польщі ухвалив рішення тимчасово заборонити ввезення зерна і десятків інших видів продовольства з України. Постанова набирає чинності з дня її оголошення.

Про це заявив голова партії «Право і справедливість» (ПіС) Ярослав Качинський на з’їзді, пише УНІАН.

За його словами, Варшава готова вирішити питання поставок зерна з України через міждержавну угоду.

«Сьогодні Уряд прийняв постанову про заборону ввезення, так би мовити, зерна в Польщу, а також десятків інших видів продовольства (…). Вони перераховані в додатку до цього регламенту (…), від цієї крупи до продуктів з меду, дуже і дуже багато всього», – сказав Качинський.

Глава ПіС підкреслив, що Польща «була й залишається другом України без найменших змін», однак, завданням польської влади є також захист інтересів своїх громадян, а можлива криза в польському селі відіб’ється на становищі всіх поляків.

Він додав, що це рішення прийнято з урахуванням, зокрема, «асиметрії між польським і українським сільським господарством, що випливає як з якості землі, також через набагато нижчу ціну робочої сили в Україні і, нарешті, через те, що там в основному великі площі, а діяльність здійснюється міжнародними компаніями з великою інфраструктурою».

За словами Качинського, про прийняті рішення Польща поінформувала українську сторону і «готова в будь-який момент, можливо, в найближчі дні, почати переговори щодо врегулювання цього питання у вигляді міждержавної угоди». Голова правлячої партії додав, що мова йде про фундаментальні речі. «Польща хоче мати максимально тісні відносини з Україною», але, як він вказав, «польське сільське господарство необхідно захищати».

Міністр розвитку і технологій Вальдемар Буда повідомив, що «відповідно до директивного рішення Ради міністрів» він підписав «Положення про заборону ввезення сільськогосподарської продукції з України». Міністр також розмістив у себе в твіттері скан постанови і додаток до неї.

Заборона вводитися до 30 червня 2023 року і поширюватиметься на наступні види сільгосппродукції: зерно, цукор, сухі корми, насіння, хміль, льон і коноплі, фрукти і овочі, перероблені плодоовочеві продукти, вино, яловичину і телятину, молоко й молочні продукти, свинину, баранину й козлятину, яйця, м’ясо птиці, етиловий спирт сільськогосподарського походження, продукти бджільництва та інші продукти.

Як додав на з’їзді Ярослав Качинський, буде проведена генеральна закупівля імпортованого з України зерна, що лежить в польських елеваторах і складах.

«Буде здійснюватися загальна закупівля зерна, зерна, яке в даний час знаходиться в елеваторах, на складах, з надбавкою – так, щоб мінімальна ціна становила не менше 1400 злотих», – сказав Качинський.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя