<

Платна аспірантура більше не дає відстрочку від мобілізації

03:54 | 25.06.2024 / Новини / , /
Перегляди
226
/ Коментарі відсутні

Міністерство освіти та науки змінює правила вступу до аспірантури через те, що з початком великої війни виник ажіотаж, оскільки навчання на цій формі дає відстрочку від мобілізації.

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий.

«Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантру у 2024. ЄВІ – (Єдиний вступний іспит – ред.), залишається. Прохідний бал в частині ТЗНК (Тест загальної навчальної компетентності – ред.) – 160. І ця частина є обовʼязковою для вступу в аспірантуру. Іноземна мова стає обовʼязковою для вступу до магістратури, але необовʼязковою для вступу до аспірантури», – зазначив міністр.

З його слів, вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають права на відстрочку.

«Акцент – на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000», – пояснює міністр.

Лісовий зазначає, що до початку повномасштабної війни щороку в аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали 7-8 тис. людей, на підставі іспитів безпосередньо в ЗВО та наукових установах. Цього року МОН запровадив обов’язковий тест для вступу до аспірантури – ЄВІ. Його також складають і майбутні магістри.

У 2024 році для складання ЄВІ зареєструвалися 246 189 людей, 79% з них – це чоловіки, серед яких майже половина (91 561) претендує на вступ до аспірантури.

«Рекорд всіх рекордів. Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки в цьому напрямку. Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні), а найголовніше – національній безпеці», – підкреслює Лісовий.

Міністр додав, що «не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість, а інші чинять навпаки і ще й навчають дітей перших».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Червня, П’ятниця