<

ПЦУ остаточно переходить на новий календар

20:37 | 27.07.2023 / Новини / /
Перегляди
633
/ коментарі 4

Православна церква України затвердила перехід на Новоюліанський календар з 1-го вересня.

За таке рішення проголосували більшість делегатів під час Помісного Собору ПЦУ, що відбувся сьогодні, 27-го липня, в Софії Київській, пише Суспільне.

З переходом на новий календар православні християни східного обряду України Різдво святкуватимуть 25-го грудня, а не 7-го січня, День Святого Миколая — 6-го грудня, а не 19-го грудня, Водохреще — 6-го січня, а не 18-го січня, Покрову — 1-го жовтня, а не 14-го жовтня. При цьому на Великдень та інші свята, дати яких визначаються за місячним календарем, це рішення не вплине.

“Календарна комісія нашої церкви уже підготувала відповідний календар, щоб з практичної точки зору не було жодних перешкод і ми бачимо, що віряни позитивно сприйняли це рішення… Ми рухалися до цього рішення протягом останніх 5 років”, — сказав в коментарі журналістам предстоятель ПЦУ Епіфаній.

На Помісний Собор прибули 60 делегацій з усієї України. До кожної входить архієрей, священник та вірянин. Зі 161 делегата за остаточний перехід на новоюліанський календар проголосували 156, прости — 5.

“Це засвідчує, що ми приймаємо рішення соборно, а не примусово. Бо ми зберегли також можливість для тих громад, тих монастирів, які поки не готові, тимчасово залишитися на старому календарі. Ми не діємо примусово, а добровільно. Ми не обмежували їх часовими рамками. Коли вони дозріють остаточно вони, я думаю, долучаться до цієї реформи”, — зазначив Епіфаній.

24-го травня Архієрейський собор ПЦУ схвалив перехід на Новоюліанський календар з 1-го вересня цього року. Водночас прийняття нового календарного стиля чи збереження старого залишається правом релігійних громад і монастирів.




коментарів: 4
  1. Лайно псяче це все). Поміняється влада через 10 років – ще щось вигадають, аби не так як у ворога). Ще кольори білий синій та червоний заборонять:)
    Певно як старші люди пам’ятали про минулі дати найбільших свят так і пам’ятатимуть та святкуватимуть/відзначатимуть/просто до церкви сходять. А з молоді взагалі далеко не усі у Бога вірять та й тим більше слідкують за церковними святами…. Особливо ті, хто майже все своє юне життя проживає в час війни з росією з 14го року

  2. А Новий Рік хоч у ніч з 31го грудня на 1ше січня будуть святкувати, чи теж перенесуть? Бо в клятої русні ніби так само в календарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Травня, Понеділок
19 Травня, Неділя