<

ПАРЄ закликала не допустити росіян на Олімпійські ігри та підтримала членство України в НАТО

11:16 | 23.06.2023 / Новини / /
Перегляди
41
/ Коментарі відсутні

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила кілька резолюцій на підтримку України, зокрема про недопущення російських та білоруських спортсменів на Олімпійські та Паралімпійські ігри, підтримку «формули миру» та членства України в НАТО.

Відповідні резолюції ПАРЄ ухвалила на пленарному засіданні літньої сесії у Страсбурзі 22-го червня, пише Громадське.

Про недопуск росіян на Олімпіаду

ПАРЄ закликала Міжнародний олімпійський комітет відступити від своєї позиції й заборонити всім російським та білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських і Паралімпійських іграх 2024 року в Парижі, а також в інших великих спортивних подіях, поки триває агресивна війна.

Парламентарі зазначили, що в нинішніх умовах участь росіян та білорусів в Олімпіаді є «немислимою», і це «безумовно було б використано як інструмент пропаганди», а ще — не дозволило б іншим спортсменам, зокрема українським, брати участь.

Оскільки російські та білоруські елітні спортсмени отримують державну зарплату і часто є частиною військово-спортивних команд, «здається неможливим, щоб вони могли продемонструвати свій нейтралітет і віддаленість від цих режимів», резюмувала ПАРЄ.

Про підтримку членства в НАТО

ПАРЄ також ухвалила резолюцію «Політичні наслідки агресії росії проти України», у якій зокрема закликала держави-члени Ради Європи, що є членами НАТО, підтримати членство України в Альянсі. Про це повідомила членкиня української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Про підтримку «формули миру» та відшкодування збитків

У тій же резолюції ПАРЄ підкреслила, що підтримує «формулу миру» президента України Володимира Зеленського. А ще — закликала держави, які заморозили активи рф, створити міжнародний механізм компенсації та використати конфісковані кошти для невідкладного відшкодування воєнних збитків Україні.

Парламентарі також запропонували оголосити приватну військову компанію «Вагнер» та армію рамзана кадирова терористичними організаціями й закликати до відповідальності усі військові та воєнізовані угруповання, які беруть участь в агресії рф проти України.

Про створення реєстру компаній, що працюють на рф

ПАРЄ також закликала членів Ради Європи, держав-спостерігачів та Євросоюз створити публічний реєстр організацій і фізичних осіб, які працюють на користь росії, а також реєстр компаній та фізосіб, що ухиляються від санкцій.

У резолюції наголошується, що для розв’язання проблеми ухилення від санкцій з боку рф необхідно створити «стратегічну європейську економічну автономію» від російської нафти й газу, які росія використовує «з імперською геополітичною метою», а також запровадити заходи для скорочення перепродажу російських нафти і газу до Європи через треті країни.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота