<

Організовувала «референдум в «ДНР», аби приєднатися до росії: у Луцьку колаборантку з Донеччини засудили на 8 років 

08:18 | 8.04.2024 / Новини / , , , /
Перегляди
110
/ Коментарі відсутні

Заочне покарання у вигляді восьми років позбавлення волі отримала колаборантка з Донеччини Лідія Литвиненко, яка брала участь в організації псевдореферендуму в «ДНР» щодо приєднання українських територій до рф.

Відповідний вирок ухвалив Луцький міськрайонний суд, – пишуть Волинські новини.

Як ідеться у матеріалах справи, у вересні 2022 року після окупації міста Волноваха на Донеччині російськими військами уродженка села Миколаївка Волноваського району Лідія Литвиненко з метою отримання винагороди від окупаційної влади та пропозицій подальшого працевлаштування в окупаційних установах добровільно взяла участь в організації та проведенні незаконного «референдуму ДНР з питання входження в склад рф на правах суб’єкта рф» на тимчасово окупованій території.

Жінка була членом «дільничної комісії територіальної комісії референдуму центральної виборчої комісії «ДНР». Колаборантка публічно закликала до проведення вказаного незаконного референдуму на зазначеній тимчасово окупованій території.

Також Лідія Литвиненко здійснювала обхід приватних домогосподарств села Бугас Волноваської міської територіальної громади з метою роздавання та збору бюлетенів щодо проведення вказаного псевдореферендуму, брала активну участь в його проведені на дільницях для голосування, а також здійснювала підрахунок голосів.

Під час судового засідання прокурор в обґрунтування винуватості уродженки Донеччини зазначив, що показання свідка та подані письмові докази підтверджують протиправність злочинних дій Лідії Литвиненко, а кваліфікація кримінального правопорушення є правильною.

Судовий розгляд відбувався за відсутності обвинуваченої, яка не давала суду жодних показань. Захисник зазначив, що здійснюючи судовий розгляд за відсутності Лідії Литвиненко, неможливо встановити наявність підстав для звільнення її від кримінальної відповідальності: вчинені інкриміновані їй дії умисно чи під впливом, наприклад, фізичного або психічного примусу стосовно неї чи членів її сім’ї.

А докази сторони обвинувачення, на думку адвоката, ґрунтуються суто на припущеннях, у зв’язку з чим просив виправдати обвинувачену за недоведеністю вчинення правопорушення.

Суд вважав, що вина Лідії Литвиненко у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 111-1 КК України, підтверджується доказами, зокрема показами свідків.

Знайомий Лідії Литвиненко розповів, що обвинувачена є його колишньою односельчанкою. З нею він підтримував певні стосунки навіть після переїзду у Волноваху. Свідок підтвердив, що йому відомо про активну участь обвинуваченої в проведені так званого референдуму з телефонних розмов зі знайомими, які лишились в окупованому селі Миколаївка. Також він особисто спостерігав це під час перегляду сепаратистських телеграм-каналів, де бачив обвинувачену як учасника відповідної комісії.

Разом з тим, свідок вказав, що участь в аналогічному референдумі обвинувачена брала ще у 2014 році під час так званого проголошення незалежності «ДНР» на території Волноваського регіону. З його слів, після звільнення законною владою України цих територій держава дала їй шанс на виправлення, не вживала до неї кримінально-каральних заходів, однак це лише призвело до її віри у безкарність за сепаратизм.

Зрештою суд призначив Лідії Литвиненко покарання у вигляді восьми років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, органах державного управління та контролю, підприємствах та організаціях державної чи комунальної власності строком на п’ятнадцять років з конфіскацією належного на праві власності майна.

Покарання колаборантка відбуватиме з моменту затримання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок