<

Обстріл кафе в Грозі: кількість загиблих зросла до 52

11:01 | 6.10.2023 / Новини / , /
Перегляди
186
/ Коментарі відсутні

Ракетний удар по селу Гроза у Харківській області 5-го жовтня став найбільшим за кількістю жертв у 2023 році в Україні та найбільшим за весь час повномасштабного вторгнення у регіоні. Загинули 52 людини, серед них — восьмирічна дитина.

Про це повідомляє Суспільне.

Станом на 20:00 год., 5-го жовтня на місці продовжували роботу рятувальники, медики та правоохоронці.

“25 тіл ще не ідентифікували”

Близько 10 людей можуть перебувати під завалами, розповів очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

“За нашою інформацією, 60-70 людей перебували у цьому закладі. На місці працюють всі служби. Ми створили оперативний штаб, щоб швидко усунути наслідки удару. Він був досить потужний. У прилеглих житлових будинках повилітали вікна. Це був прицільний удар. Встановлюємо, що удар був влучний: це невеличка будівля, влучання було по центру. Пораненим надається вся допомога, але деякі з них у дуже тяжкому стані”, — сказав Синєгубов.

За словами Синєгубова, на місці удару були лише цивільні люди та автівки.

“Жодних ознак того, що там могли перебувати військові, немає. Село невелике за розміром. Ще 25 тіл не ідентифікували. Вони у стані, коли людину тяжко опізнати. Проведемо експертизу”, — каже начальник Харківської ОВА.

Нагадаємо, у кафе на Харківщині, яке обстріляли росіяни, був поминальний обід.

“Це ніщо інше, як геноцид чи злочин”

Те, що на поминках не було військових журналістам підтвердив і начальник поліції регіону Володимир Тимошко.

“Цивільні місцеві жителі зібралися на поминки свого близького родича, якого перепоховали. Вже точно встановлено, що це влучання було ракетою “Іскандер”. Приміщення маленьке, воно не було обладнане укриттям, тому така кількість загиблих. Ніяк інакше, як геноцидом чи злочином це назвати неможливо”, — сказав Тимошко.

Начальник поліції регіону повідомив, що удар був нанесений з території РФ: “Це єдиний напрямок, з якого у нас йде біда. У нас біда з іншого напрямку не йде — Росія, орки, орда. Про конкретний населений пункт рано говорити”.

“Від брата лишилась нижня частина тулуба”

Місцевий житель Олександр Муховатий розповів, що під час ракетного удару втратив трьох членів родини.

“Загинули брат, невістка і мама. Було перепоховання військовослужбовця, який загинув ще на початку [повномасштабного вторгнення — ред.], а через те, що ми були під окупацією, його не змогли тут поховати. Його ексгумували та привезли заховати на малу батьківщину. Він був нашим односельцем. В молодості вони товаришували з моїм братом, він пішов провести його в останню путь”, — каже Олександр Муховатий.

Олександр розповідає, що в момент вибуху був у себе вдома.

“Я родом звідси, але проживаю в сусідньому селі. Коли почув вибух та побачив клуб диму, тоді вже почав телефонувати брату. Минуло буквально 10 хвилин. Брат, невістка та мама не відповідали. Додзвонився до племінника, а він каже: “Дядько, давай бігом сюди. Тато, мама і бабуся — під завалами”. Я одразу приїхав. Брата знайшли, маму з невісткою ще ні. Вони точно були там. Я у брата зі штанів діставав паспорт. Я ще не розумію, що сталося і як все буде. Я не можу ще в це повірити, ще не доходить”, — говорить Муховатий.

“Від брата лишились самі рештки, нижня частина тулуба, верхньої немає. Я впізнав його за черевиками та штанами”, — розповідає Олександр.

“Найбільше тіл було знайдено в місці, де стояв стіл, де поминали людину”

Заступник начальника пожежно-рятувального загону Руслан Парфілов розповідає, що до розбору завалів довелося долучити додаткових рятувальників і техніку.

“Найбільше тіл було знайдено в місці, де стояв стіл, де поминали людину. Було знайдено жінку, яка перебувала під завалами, було дані максимальні сили, щоб її врятувати. Дуже сильно було завалено плитами, будівельним сміттям. Постійно-постійно когось діставали, це було жахіття”, — говорить Парфілов.

“Особливість робіт у тому, що дуже велика кількість загиблих, і, відповідно, мало місця для роботи техніки”, — розповідає рятувальник.

Вранці 6-го жовтня голова ОВА Синєгубов повідомив, що кількість загиблих внаслідок удару по селу Гроза Харківської області зросла до 52 — ще одна людина померла в медичному закладі.

Що відомо про ракетний удар РФ по селу Грозі на Харківщині

Село Гроза розташоване у Куп’янському районі, за 35 км від лінії фронту. Вибух тут пролунав 5 жовтня о 13:24. Російські військові вдарили ракетою “Іскандер” по приміщенню магазину-кафе. Загинула 51 людина, шестеро — поранені. Торік село перебувало в окупації. Останнім часом, за даними прокуратури Харківської області, у Грозах проживали близько сотні людей.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота