<

Обмін полоненими між Україною та Росією може відбутись до кінця цього року

Цей запис опубліковано більш як рік тому
02:08 | 24.12.2019 / Новини / /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Тристороння контактна група досягла домовленості про взаємне звільнення утримуваних осіб до кінця року.

Про це повідомляє УП, посилаючись на допис речниці представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарки Оліфер у фейсбук та Офіс президента.

“Під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи досягнуто домовленості щодо взаємного звільнення утримуваних осіб до кінця року, як це і передбачено підсумками саміту лідерів країн Нормандської четвірки в Парижі”, – йдеться у повідомленні Дарки Оліфер.

 “Було нарешті досягнуто домовленості щодо проведення взаємного звільнення осіб до закінчення цього року…

Ми зможемо нарешті забрати з незаконного утримання під вартою тих наших хлопців, яких не змогли забрати у грудні 2017 року, тих хлопців, які протягом 4 років після Іловайська, Дебальцевого перебували в полоні і які протягом 4 років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім’ями”, – зазначила Валерія Лутковська.

Лутковська додала, що наразі “остаточно дошліфовуються списки”.

Вона також закликала усіх “не маніпулювати інформацією”, тому що за  процедурою взаємного звільнення стоять долі людей.

Цю інформацію підтвердили в Росії. Зокрема, Гризлов заявив, що Київ і Донбас домовилися про обмін полоненими у форматі “всіх встановлених на всіх встановлених” до кінця року.  

Раніше, міністр закордонних справ Вадим Пристайко розповів, що наразі узгоджено одну групу людей, готову до обміну. Проте для того, щоб забрати всіх утримуваних, необхідно допрацювати списки осіб.  

Нагадаємо, 9 грудня 2019 року у Парижі лідери Франції, Німеччини, України та Росії, серед іншого, домовилися, що до кінця року відбудеться обмін утримуваними особами за формулою “всіх на всіх”.

Проблемним залишилося розуміння формули “всіх на всіх”: чи йдеться про усіх встановлених осіб, чи про всіх підтверджених. Москва не погоджується підтвердити утримання деяких осіб, яких, за інформацією Києва, незаконно тримають у неволі окупанти.

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко говорив, що представники Червоного Хреста спробують потрапити на окуповані території, аби дізнатися, чи є там зниклі безвісти, яких, “за різними оцінками, майже 500 людей”.

Під час зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі 18 грудня не вдалось домовитись про “обмін всіх на всіх”. 

Речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що у понеділок 23 грудня має відбутися відеоконференція Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі для продовження переговорів щодо обміну людьми. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок