<

Закриття шахти №9 відтермінують, а шахту №10 планують добудувати: у Нововолинську засідав Комітет ВР з питань енергетики

Міністерство енергетики України відтермінувало закриття шахти №9 «Нововолинська» та планує таки добудувати шахту №10 «Нововолинська», яка будується вже 34 роки.

Про це стало відомо 17-го листопада під час виїзного засідання парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, яке відбулося у Нововолинську. Під час зустрічі парламентарі, представники органів місцевого самоврядування та бізнесу обговорили питання енергоефективності та можливості зелених технологій. А ще – трансформацію вугільних регіонів та пріоритети їхнього розвитку.

Народний депутат Верховної Ради IX скликання, лідер Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець проінформував, що Міністерство енергетики України нарешті усвідомило усю цінність українського вугілля, а відтак змінило вектор своєї роботи. Волинець повідомив хороші новини: закриття шахти №9 «Нововолинська» відтерміновується. До того ж шахту №10 «Нововолинська» збираються добудувати, незважаючи на бажання Фонду держмайна “спустити її з молотка”.

“Фонд держмайна закрило не одне підприємство. Є люди, які хотіли б її розграбувати. Але у Міністерстві енергетики таки усвідомили, що вони відповідають за енергетику і наскільки це важливо. Тому ми ведемо роботу і намагаємося добудувати шахту вже найближчим часом. Були пророчі слова Андрія Михайловича, коли він сюди приїжджав. Я його тоді спитав: “Може її добудуємо?”. А він відповів: “Добудуємо. Спільно”. Також у Міністерстві відтермінували закриття шахт №9 «Нововолинська» та “Бужанська”, – повідомив нардеп.

Нагадаємо, копальню мали зупинити у кінці 2022 року. Проєкт ліквідації шахти №9 розробляли за 4 млн гривень. Проте потім роботу шахти №9 «Нововолинська» продовжили до 2024 року. А що стосується шахти №10 «Нововолинська», то це єдина копальня, яку будували в незалежній Україні. Знаходиться вона поблизу села Поромів Володимирського району. Проєкт почали втілювати з 1989 року. В неї вже вклали кілька мільярдів гривень. Наразі, стан готовності об’єкта – приблизно 87,6%.

Участь у дискусії взяли також депутати обласної ради, зокрема Андрій Бокоч, заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт, голови Нововолинської, Поромівської, Литовезької громад – Борис Карпус, Олег Савчук, Олена Касянчук, місцеві депутати та представники дотичні до вугільної галузі регіону.

Так, Григорій Пустовіт наголосив, що шахтарському Нововолинську потрібні реформи і трансформація. Однак, за його словами, на першому місці під час будь-яких змін має бути людина. Тож порадив прислухатися до думок, проблем і прагнень місцевих мешканців та очільників громад.

«Шахтарському Нововолинську потрібні реформи і трансформація. Але щоб ця робота була проведена якісно, найперше варто чути місцевих мешканців. Це гірники, представники бізнесу, місцева влада. На першому місці під час будь-яких реформ має бути людина. Нововолинськ – частина Львівсько-Волинського вугільного регіону, місто, життя та економіка якого були зосереджені навколо шахт. Щоб місто не занепало після закриття копалень, потрібно вирішити комплекси проблем: консервація шахт, працевлаштування і соціальний захист гірників, екологічна безпека та відновлення природного середовища», – зазначив Пустовіт.

Під час виїзного засідання парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг також обговорили впровадження Україною так званого четвертого Енергопакета ЄС. Це схвалений Європейським Союзом комплексний набір законодавчих та регуляторних змін під назвою «Чиста енергія для усіх європейців». Оскільки Україна прагне об’єднання енергетичних ринків з ЄС та є кандидатом на вступ до європейського співтовариства, цей документ належить імплементувати. Мета Енергопакета – скоротити викиди парникових газів. Впровадження вимог дозволить отримувати переваги об’єднаного європейського ринку, залучити фінансування для відновлення та розвитку.

Відтак голова комітету нардеп Андрій Герус повідомив, що незабаром шахтарським громадам Волині передадуть сонячні панелі. Їх встановлять на Литовезькій та Поромівській амбулаторіях та Нововолинській лікарні.

Герус підкреслив, що кожна така сонячна електростанція дозволить лікарням економити до 70% витрат на енергоресурси та допоможе частково забезпечити роботу медзакладу під час аварійних відключень.

Опісля очільники громад поділилися своїми проблемами та прагненнями, допомогти вирішити які можуть члени Комітету.

Так, Борис Карпус акцентував на тому, щоб залізна дорога, яку планують побудувати з Рави-Руської до Червонограда, має пролягати через Нововолинськ. Адже місто, мовляв, має для цього усі необхідні умови. І до того ж, за його словами, проєкт “Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України”, що фінансується урядом Німеччини, готовий фінансово долучитися до облаштування цієї дороги.

“Треба внести зміни в стратегію розвитку області. Залізна дорога з Рави-Руської до Червонограда має пролягати і через Волинь, зокрема Нововолинськ і Ковель. У нас є індустріальний парк і є сама залізна дорога, яка наразі знаходиться на балансі ДП “Волиньвугілля”. Проте, думаю, проблем з її передачею не буде. Я знаю, що проект “Підтримки структурних змін у вугільних регіонах” готовий підтримати це фінансово і розробити техніко-економічне обґрунтування для облаштування цієї дороги від Рави-Руської до Ковеля”, – зауважив Карпус.

Голова Литовезької громади Олена Касянчук привернула увагу присутніх до проблеми з якою нещодавно зіткнулася. Земельну ділянку ліквідованої шахти №7, яку громада нещодавно приватизувала і передала на баланс місцевому комунальному господарству, Держгеокадастр, провівши аукціон, віддав фірмі з Донецької області. А керівництво громади про це, мовляв, “ні сном ні духом”, а дізналося випадково з інтернету.

“Відповідно до плану ліквідації шахт, земельна ділянка передається у комунальну власність органу місцевого самоврядування. Так сталося із нашою ліквідованою шахтою №7. Ми цю земельну ділянку приватизували, виготовили кадастровий номер, дали відповідне призначення, зробили об’єм природного відвалу, передали в постійне користування місцевому комунальному господарству, провели оцінку і поставили на баланс громади. А нещодавно з відкритих джерел дізналися, що Держгеокадастр на цей терикон провів аукціон, який виграла фірма з Донецької області і отримала спецдозвіл на дослідження. І це було зроблено без нашого відома. Тобто провели аукціон на вже наше майно. Що робити?”, – поцікавилася очільниця громади.

Андрій Герус пообіцяв розібратися в цій ситуації детальніше і за можливості допомогти її вирішити.

Насамкінець, Герус вручив головам Нововолинської, Поромівської та Литовезької громад Подяки Комітету Верховної Ради за сприяння зеленій трансформації регіону.




коментарів: 5
  1. “Залізна дорога” (русизм), українською звучить “залізниця”. :)))

  2. та краще хай зекі працюють,ніж воленця шобло обкрадає державу.
    пів мільярда збитків по ,,ДП шахта 9″п’ять кримінальних проваджень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота