Яким має бути ідеальний сніданок розповіла нутриціолог з Нововолинська Оксана Драган
Сніданок є дуже важливим елементом для пробудження та підготовки до всього дня. Він не лише запускає всі процеси в організмі, а й вмикає захисні системи.
І снідати потрібно не лише для того, щоб бути струнким, а й для наповнення організму енергією, поживними речовинами та зниження ризику захворювань, розповідає нутриціолог з Нововолинська Оксана Драган
Як ми зазвичай звикли снідати:
- Вівсяна каша на молоці з сухофруктами або фруктами;
- Кава з печивом/булкою;
- Бутерброд на білому хлібі з маслом і ковбасою.
Але зазначає Оксана, це все не про користь для організму.
Отже, ідеальний сніданок це:
- Збалансований прийом їжі. Білки, жири та повільні вуглеводи.
- Багато овочів.
- Достатня кількість білків. Сніданок повинен містити приблизно 20-30 г білка. Білок на сніданок нормалізує адекватне вироблення кортизолу та інсуліну.
- Корисні жири. Не потрібно боятись жирів. Вони необхідні для нормального функціонування нервової та ендокринної систем, для гарної шкіри, нігтів і волосся. Жири дадуть насичення на тривалий проміжок часу.
- Вуглеводи, якими так сповнений наш раціон, можна й обмежити. Вуглеводи, особливо швидкі, викликають у відповідь інсулінову реакцію, а через 2 години знову хочеться їсти. Не помічали, що поснідавши вівсянкою вже через годину-дві знову хочете їсти?
- Якщо вранці не можете без каші, віддайте перевагу гречаній. Ця крупа набагато корисніша, ніж оброблені вівсяні пластівці, і вона містить значно менше вуглеводів. Також спробуйте кіноа, дикий рис і сочевицю.
- Молочні продукти на сніданок краще не вживати, тому що вони мають високий інсуліновий індекс.
- Якщо важко без солодкого вранці, можна з’їсти шматочок чорного шоколаду після їжі.
- Також не потрібно забувати про клітковину. Вона допомагає організму розщеплювати білки та засвоювати їх. Їжте овочі, зелень з яєчнею або цільнозерновими тостами з авокадо або рибою.