<

Термомодернізували за 30 млн грн, а за пожежну сигналізацію забули: прокуратура розслідує ситуацію у школі №7 Нововолинська після пожежі у кабінеті хімії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:55 | 23.03.2020 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
26
/ коментарів 5

У травні 2019-го року у Нововолинській загальносвітній школі №7 відбулася пожежа: згорів кабінет хімії. Запах диму почула сторож, яка обходила кабінети. Пожежна сигналізація у школі не спрацювала, бо її просто не було – з 2012 року, не дивлячись на приписи інспекторів ДСНС, про встановлення автоматичної пожежної сигналізації не попіклувалися. Не згадали про сигналізацію і під час капітального ремонту навчального закладу за 30 мільйонів гривень. Хоча, у разі виникнення надзвичайної ситуації, усі старання могли би зійти нанівець. У ситуації, яка могла загрожувати життю дітей, розбирається прокуратура.

У школі порушенні правила пожежної безпеки, зокрема відсутня автоматична пожежна сигналізація. Станом на 16-те березня 2020 року вимоги залишаються невиконаними. Прокуратура вивчає ситуацію: до суду надійшло клопотання прокурора Нововолинського відділу Володимир-Волинської місцевої прокуратури про надання тимчасового доступу до речей і документів.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що невстановлена особа, перебуваючи у приміщенні школи № 7 Нововолинська, допустила порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого, 20-го травня 2019, близько 00:15, в кабінеті хімії виникла пожежа, якою заподіяно шкоду, розмір якої встановлюється.

Внаслідок події було розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 270 КК України.

Про це йдеться в ухвалі Нововолинського міського суду від 20-го березня.

Нагадаємо, у школі №7 нещодавно завершилися роботи з термомдернізації. 26 972 542 гривень було виділено за програмою від Європейського Союзу в рамках проекту «Перший крок для переходу на використання відновних джерел енергії». Ще близько півтора мільйона гривень надали з міського бюджету.

Прокурор вказує, що у школі відсутні автоматична пожежна сигналізація, системи оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей.

На це неодноразово звертали увагу працівники Нововолинського МВ УДСНС, за результатами перевірки скеровували приписи про усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, востаннє – 19-го грудня 2019 року. Однак станом на 16-те березня 2020 року вимоги залишаються невиконаними (на приписи не реагували з 2012 року).

Пожежі, яка сталася в ЗОШ № 7 можливо було запобігти у разі, якщо б була встановлена автоматична пожежна сигналізація, системи оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей.

Невиконання приписів працівників Нововолинського МВ УДСНС про усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки, як наслідок можуть призвести до аналогічної ситуації, яка склалася в Одесі 4-го грудня 2019 року, де під час пожежі в коледжі економіки постраждали 47 осіб та 16 осіб загинуло. Там під час пошуків рятувальники не виявили жодного вогнегасника. Крім того, у будівлі коледжу була відсутня автоматична система оповіщення пожежної безпеки.

Прокурор зазначає, що з метою об’єктивного розслідування необхідно з’ясувати чи зверталося міське управління освіти до Нововолинської міської ради чи інших органів із бюджетними запитами щодо виділення коштів на встановлення автоматичної пожежної сигналізації, системи оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей у школи міста з 2012-го року.

Суд ухвалив клопотання задоволити та надати слідчим доступ до документів.

До слова, пожежна сигналізація і автоматична система оповіщення в інших освітніх закладах міста, як стало відомо БУГу, також залишає бажати кращого. Інтернет-видання надалі досліджуватиме це питання.




коментарів: 5
  1. Ага)). Нада було зробити пожежну сигналізацію)). Після ще якоїсь біди буде – надо було і це зробити!

    ТРЕБА СТАВИТИ ПИТАННЯ РЕБРОМ! І робити! А не шукати тепер винних! Я був в тій школі.. Там багато чого в “сумному стані”… Особливо електрика..

  2. Ті забудовники,хіба воно вміє щось робити,о крім того що пінопласт клеїти!

  3. При чому тут пожежна сигналізація, якщо кошти спрямовувалися на термомодернізацію? Це різне призначення коштів. Якщо виділено на одну статтю витрат, то не можна використовувати на іншу. Вчіться економіці

  4. Тут економікою”і близько не пахне!
    Скоріше НЕ цільове транжирення коштів!
    А це вже злочин.Треба кримінальний кодекс вчити а не економіку!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота