<

Що робити, якщо вкусив собака: поради нововолинського лікаря

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:28 | 28.09.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
2248
/ коментарі 2

У Нововолинській центральній міській лікарні з початку року зафіксовано 25 звернень з приводу укусу собак, з яких 6 – серед дітей.

Що робити, якщо вкусив пес, куди звертатися та яку допомогу надають в КНП «НЦМЛ», розповів лікар-травматолог Віктор Шопук.

Укуси тварин можуть спровокувати небезпечне захворювання – сказ. Це гостре інфекційне захворювання тварин і людини характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

Сьогодні, у роковини смерті французького мікробіолога, хіміка та винахідника вакцини проти сказу Луї Пастера, відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом. Інфекція передається людям і тваринам через укуси або подряпини, зазвичай через слину. З-поміж свійської фауни людей найчастіше інфікують коти й собаки, а в дикій природі — лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, за якими неможливо провести спостереження.

Лікар розповів, що якщо вкусила тварина домашня, її потрібно помістити на «карантин» і поспостерігати за нею протягом 10-ти днів. Якщо за цей час з твариною нічого не сталося, значить вона – була здорова і вакцинуватися не потрібно. Але якщо вкусив бродячий собака, обов’язково потрібно звертатися за медичною допомогою.

Сказу можна повністю уникнути, якщо вакцинуватися. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини.

Також Віктор Шопук додав, що можна зробити вдома після укусу собаки: обробити рану мильним розчином, потім Бетадином та накласти асептичну пов’язку. Тоді звернутись в лікарю, якщо це в робочий час з 8:00 до 16:50, до травматолога в поліклініку. Якщо рана свіжа, направлення від сімейного лікаря не потрібно. Коли укус стався ввечері, можна звернутися в хірургічний корпус Нововолинської лікарні на приймальне відділення, де огляне лікар, виконає обробку рани та при потребі зробить щеплення.

Як зазначають в дописі, у КНП «НЦМЛ» вакцина наявна в достатній кількості.

Нагадаємо, 22-го вересня у Нововолинську жінку вкусив великий чорний пес.




коментарів: 2
  1. Раніше по місту бродили кози, а тепер собаки. До сьомої ранку, коли ще мало людей в місті, не можливо іти через місто, бо бігають зграї бродячих собак. Це біля центрального Ощадбанку, біля Вопаку, біля Шевченка. Нехай влада міста зверне на це увагу. Кози вкрали, а собак ніхто не вкраде, бо шашлик не получиться)).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок