<

«Нововолинськ має бути чистим» – члени екологічної комісії розповіли про підсумки зборів громадськості «Хочу дихати»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:19 | 17.07.2019 / Нововолинськ / /
Перегляди
6
/ коментарі 2

На запрошення громадськості члени депутатської екологічної комісії відвідали збори “Хочу дихати” в Нововолинську. Про підсумки слухань та своє бачення вирішення екологічної ситуації в місті розповіли в студії БУГу.

Нагадаємо, 8-го липня у Нововолинську відбулися збори «Хочу дихати» на підтримку екологічного стану в місті.Зібралися переважно мешканці 15-го, 5-го та 6-го мікрорайонів. Загалом говорили про діяльність підприємтва «Кроноспан». На зборах були присутніми близько 50 людей.Організатор громадських обговорень – місцевий активіст Віктор Степюк. Він говорить, що вирішив допомогти людям згуртуватися, адже діяльність заводу впливає на життя та здоров’я нововолинців.

Були запрошена депутатська екологічна комісія. Щоправда із 14-ти її членів, були присутніми троє – голова Віктор Марчак, депутат міської ради Володимир Шаповал та Олена Шведова.

Марчак та Шаповал розповіли, що невдовзі комісія, яка слідкує за дотриманням екологічного законодавства в місті, організує своє засідання, куди запросять представників міської влади, промислових підприємств та мешканців Нововолинська.

На зборах “Хочу дихати” заяви із понад 200 підписами були написані на ім’я народного депутата Ігоря Гузя та депутата міської ради, голови екологічної комісії Віктора Марчака, який в свою чергу звернувся до мера міста.

Голова екологічної комісії зазначив, що після зборів громадськості підготував та подав звернення до голови депутатської екологічної комісії Волинської обласної ради Василя Столяра та начальника державної обласної екологічної інспекції Олександра Ткачука. Підписи поставили десять депутатів міської ради, не лише ті, хто входить в екологічну комісію.

“Мешканці трьох мікрорайонів стурбовані екологічним станом в Нововолисньку. Життя стало нестерпним, часто хворіють діти, висока смертність через онкозахворювання. Усне звернення в міську раду не було почуте”, – йдеться в зверненні.

Депутати просять посприяти ініціювати проведення в місті екологічного обстеження забруднення повітря та радіаційного забруднення, яке найвище в області; взяти під належний контроль роботу екологічно небезпечних підприємст; державній екологічній інспекції проводити належний постійний контроль за дотриманням норм граничнодопустимих концентрацій забруднюючих речовин в атмосферу підприємствами міста.

Марчак розповів, що подасть запит в обласний відділ охорони здоров’я по статистиці онкозахворювань в області, звернеться в нововолинський лабораторний центр Держспоживслужби (колишня санстанція – ред), щоб долучилися до контролю за викидами.

“Потрібно долучати і громадськість та активістів до контролю та підготувати звернення до президента. Для вирішення питання загалом необхідно змінювати екологічне законодавство. Чекаємо відповіді на звернення і буде проведене відкрите засідання екологічної комісії. Сподіваємося, що на нього прийде більше 50-ти чоловік, і не лише з трьох мікрорайонів, які стурбовані діяльністю підприємств у місті”, – зазначив Марчак.

Шаповал додав, що Нововолинськ має бути чистим і депутати, котрі таки працюють в екологічній комісії, готові діяти.

“На Кроноспані три року тому говорили, що в 2019 році будуть працювати фільтри. Чи дотрималися слова і чи вмикають їх постійно? Ці питання потрібно моніторити. На початому не зупинимося. Звернення в відповідні органи подані, згодом будуть всі запрошені на чергове засідання комісії”, – резюмував Шаповал.




коментарів: 2
  1. Так проведіть заміри. Зробіть експертизу з екологами. Ато крім хороводів і бучі в мережі, хайпу поки діло не іде. Зрештою на Кроноспан напишіть звернення. Ато якось щось там обговорюють за їх спинами. Купа людей місцевих працює там, і якби дійсно там нічого не робилось тоб точно вже все було в мережі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок
29 Квітня, Понеділок