<

На сесії Нововолинської ради прийняли звернення щодо недопущення зростання ціни газу та електроенергії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:23 | 14.01.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Депутати Нововолинської міської ради 14-го січня на позачерговій сесії звернулися до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо необхідності встановлення економічно обґрунтованої ціни природного газу та електроенергії, а не їх зростання.

Ініціювала проведення сесії фракція «За майбутнє». Міський голова Нововолинська Борис Карпус записав відеозвернення, у якому розповів, що підтримує обурення мешканців Нововолинської громади щодо того, що Кабінет Міністрів підвищує тарифи.

Звернення прийняли з певними правками, які повинна допрацювати редакційна комісія.

«Враховуючи складні обставини, зумовлені економічною кризою та пандемією коронавірусу, з метою недопущення зростання соціальної напруги і подальшого зубожіння населення, вимагаємо негайно втрутитися у ситуацію на енергетичному ринку і вжити заходи для скасування постанов НКРЕП щодо зростання ціни на природний газ та його доставку, а також ціни на електроенергію та запровадити мораторій на зростання вартості енергоносіїв на період пандемії коронавірусу», – йдеться в зверненні.

Ряд депутатів на засіданні внесли свої правки до звернення. Валерій Мних зазначив, що пропонує додати прохання про скасування газового коефіцієнту, адже побутові споживачі додатково сплачують 0,8% до тарифу. Суди, говорить обранець громади, стали на користь облгазів, які за рахунок населення отримують свої прибутки.

У проєкті рішення йшлося про накладання мораторію на зростання цін. Андрій Бадзюнь вніс пропозицію замінити це слово та “скасувати плату за транспортування газу”.

Олег Попков підтримав пропозицію скасувати тариф на доставку газу. І запропонував наголосити на тому, що тарифи на опалення так само треба переглядати.

Віктор Ромашевський запропонував у зверненні вказати на необхідності «встановити економічно обґрунтовані ціни».

Депутати проголосували за проєкт рішення, однак мають створити редакційну комісію і його узгодити.

“Станом на січень 2021 року середня вартість газу в Україні для населення у порівнянні з груднем 2020 року зросла на 17,5%. Водночас максимальна ціна зросла на 19,3%, з 9,05 грн за кубометр до 10,8 грн. Одночасно Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, схвалила для більшості облгазів нові тарифи на доставку газу. Відтак у січні 2021 року споживачі, яких обслуговує АТ «Волиньгаз», змушені платити за розподіл вже по 2,04  гривні за 1 кубічний метр природного газу в порівнянні із січнем 2020 року ціна зросла на 95 копійок, або майже у 2 рази.

Водночас  з 1 грудня 2020 року тариф НЕК «Укренерго» на передачу електроенергії зріс на 30% та становитиме 312,76 гривні за МВт-год.  За прогнозами експертів, у новому 2021 році українців очікує нове подорожчання електроенергії. Фахівці  стверджують, що нова ціна на електроенергію може бути удвічі-утричі більшою. В умовах економічної кризи та пандемії коронавірусу, коли доходи українських сімей суттєво зменшилися, зростання цін на енергоносії створює соціальну напругу в громаді. Адже подорожчання природного газу та електроенергії спричиняє  збільшення вартості товарів та послуг. Водночас через запровадження карантинних заходів багато людей стали безробітними, а доходи малого і середнього бізнесу скоротилися. Про стрімке зубожіння людей свідчить те, що багато громадян уже не спроможні розраховуватися за комунальні послуги. Так, за офіційними статистичними даними, на кінець жовтня волиняни заборгували за постачання та розподіл природного газу 429,3 мільйона гривень, за постачання теплової енергії та гарячої води – 115,8 мільйона гривень, за постачання та розподіл електричної енергії – 97,9 мільйона гривень», – йдеться в проєкті рішення про звернення.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя