<

На фото розстріляний, а в частині має СЗЧ: півтора року родичі шукають військового з Нововолинська

17:36 | 28.03.2024 / Нововолинськ / /
Перегляди
3727
/ Коментарі відсутні

На фото опублікованому в телеграм-каналі – розстріляний росіянами, а в частині числиться таким, що самовільно залишив місце служби. Мова йде про 40-річного Олександра Олійника з Нововолинська. Вже півтора року мати намагається знайти тіло сина. Бо ж впевнена, що він загинув. А також реабілітувати його ім’я. Адже в останнє коли Олександр виходив на зв’язок він повідомляв, що їхав на бойове завдання.

Про це повідомляє БУГ з посиланням на відео телеканалу «Аверс».

27 листопада 2022 року мати говорили з сином востаннє, коли він їхав на завдання.

“Чому ти їдеш, мав же їхати другий хлопець? А він каже: “Мені приказали, я їду”. Він був на переправі. Я подзвонила ще раз, він: “Я не можу говорити, тут щось таке робиться, стріляють”. Це були його слова. Більше від сина не було ніякої звістки”, – розповідає мати військового.

Чоловік пішов служити до отримання повістки. Казав: “А хто, як не я? Я хочу захищати свою Україну”, – згадує мати.

Коли з сином зник зв’язок, жінка забила на сполох. З листопада 2022 року вона разом з дочкою та племінницею оббивають пороги всіх інстанцій. На сьогодні мають на руках доказ, як стверджують, саме фотографію, що Олександр загинув.

На фото викладеному в телеграм-каналі зображений солдат уже розстріляний. Про те, що Олександр Олійник та розстріляний росіянами військовий це одна і та ж сама людина підтверджує експертиза. Щоправда, факт смерті чоловіка не визнаний, а військова частина подала протокол про те, що солдат самовільно залишив місце служби. У машині він їхав один.

Самовільне залишення частини – це єдиний статус у якому перебуває військовий. Його мати Світлана не вірить у таке заключення.

“Ми пішли у поліцію, дали свідчення. А 4 грудня вони написали, що він пішов з поля бою. Є фотографія, він у формі, ну зброю ми не бачили, у машині сидить. Видно їхав – розстріляли. Видно, як куля пройшла через вікно. Він казав: “Я ніколи не підніму руки перед росіянами”. Там пишуть вони (ред. у телеграм-каналі, де було оприлюднено фото), що він не підняв вчасно руки”, – говорить мати.

Олександр Олійник служив у 4-й танковій бригаді. Його племінниця Дарина розповідає, що коли дядько зник, куди тільки не зверталися родичі, проте – все марно. Наразі навіть не встановлено факт смерті.

“Зверталися і до Офісу Президента, і в Червоний Хрест, і в поліцію. Подавали запити, нам казали, очікуйте відповіді. Але відповідь одна – немає заключення від частини. Вони як поставили СЗЧ, і поки його не знімуть, він не буде в іншому статусі”, – каже племінниця.

Вона додала, що комунікація з частиною складна, проте рідні намагаються провести своє розслідування, щоб дізнатися, як було усе насправді.

“Так, це був комбат. Нам дали його номер телефону. І поліція зв’язувалась з цим Юрою Дубіною, це ж він дав моєму дядькові геолокацію куди їхати. Перше зв’язувались з ним, перші дні він все розказував, як було, що прийшов наказ на телефон, скинули геолокацію, тобто це він все перші дні говорив”, – розповіла Дарина.

За її словами, комбат їм спершу розказував, що Сашко виїхав на завдання на потрібну геолокацію, але не доїхав, і вони проводять розслідування. Ні про яке СЗЧ мова спочатку не велася.

Окрім фото розстріляного Олександра й експертизи, яка підтверджує, що на фото він, у телеграм-каналах також виставляли його прострілені документи. І однаково рідні не можуть довести, що Олександр уже мертвий.

Офіцер групи цивільно-військового співробітництва розповів журналістам, у частині було проведено два службових розслідування по цьому факту. Друге було проведено до того, як прийшла фотоекспертиза, допит свідків та інших обставин встанови, що він пішов у СЗЧ.

У Координаційному штабі зазначили, що Олександр Олійник у базі проходить, як безвісти зниклий. Це лише у військовій частині він має статус СЗЧ.

Родичам потрібно повторно звернутися до слідчого, щоб він подав нововиявлені докази у військову частину, ініціюючи повторне службове розслідування.

На жаль, такі випадки непоодинокі, коли військовослужбовець зникає на війні, проте тут важливо не зволікати й діяти. Родичам варто звертатися у всі інстанції, залишати відомості на всіх можливих урядових гарячих лініях та Координаційному штабі.

Фото на головній – стоп-кадр з відео телеканалу «Аверс».




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота