<

Мешканці 15-ох вулиць просять заасфальтувати дорогу або Як на сесії Нововолинської міськради Мних хотів внести питання на розгляд

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:25 | 16.11.2019 / Нововолинськ, Статті / , /
Перегляди
541
/ коментарів 9

На сесії мешканці Нововолинська разом з депутатами міської ради намагалися ініціювати розгляд звернення щодо асфальтування дороги, яка пролягає від «Епіцентру» до 5-го мікрорайону через 15-ть вулиць. Однак включити депутатський запит до порядку денного не вдалося.

На цьому наголосив депутат міськради, помічник народного депутата Ігоря Гузя Валерій Мних. На сесії, яка відбулася 14-го листопада, Мних просив включити депутатський запит, який підписали дев’ять його колег, до порядку денного засідання.

Далі про те, чому до обранців громади звернулися жителі міста, про специфіку проведення сесій у Нововолинську та результати подання депутатського запиту.

Що просять люди?

Звернення підписало 105 мешканців міста з вулиць Кропивницького, Паркова, Коцюбинського, Донецької, Довженко, Нахімова, Попова, Пилипа Орлика, Філатова, Глінки, Івана Франка, Репіна, Некрасова, Жуковського, Ціолковського.

“Звертаємося по вирішенню питання подальшого прокладання дорожнього асфальтного покриття на насипній дорозі, будівництво якої було розпочато ще на початку 80-х років, однак є незакінченою на даний час. Ця дорога була запроектована для руху автотранспорту та має з’єднувати ділянку від шляхопроводу з вулиці Луцької до вулиці Некрасова і 5-го мікрорайону”, – йдеться в листі до депутатів.

Ознайомитися з повним текстом звернення від мешканців вулиць можна тут.

Ініціативна група людей, які підписували колективне звернення щодо прокладання асфальту, прийшли на засідання сесії і сподівалися бути присутніми під час розгляду питання депутатами міськради.

Як працюють нововолинські депутати

Якщо відвідати сесії місцевих депутатів у сусідньому Володимирі-Волинському, то можна побачити кардинальну різницю. Як і всюди, проєкти обговорюють в депутатських комісіях. У день сесії на початку засідання голосують порядок денний “за основу”, заслуховують близько години депутатські запити, підтримують їх або ні, вносять до порядку денного або ні, потім голосують порядок денний “в цілому”. Далі 4-5-6 годин триває сесія, з обідньою перервою, дискусіями і розмовами.

У Нововолинській міській раді проєкти рішень депутати приймають відразу за основу і в цілому, практично без обговорень. Так званий сценарій засідання запланований заздалегіть.

“Щоб не “мусолити” кожне питання на сесії” (зі слів міського голови Віктора Сапожнікова – ред.), розглядають всі проєкти на Дні депутата напередодні. До слова, відвідують його далеко не всі. Також депутати плідно працюють в комісіях.

Вносити зміни до порядку денного під час проведення сесії – не заведено. Обранці громади не багатослівні і рідко виступають зі словом. Але подати депутатський запит чи висловити думку з певного питання, таки можна. Однак чи результативно?

14-го листопада на засіданні сесії, після озвучення мером переліку проєктів рішень, в депутатів попередньо запитали чи будуть зауваження або зміни до порядку денного і запропонували за нього проголосувати. Чи за основу, чи в цілому – міський голова не наголошував, всі депутати були “за”. Опісля мер пропонує відвести час для запитів та розгляду пропозицій “в різному”.

Спроба депутата міської ради внести зміни до порядку денного

Мних, керуючись нормою закону “Про статус депутатів місцевих рад”, відповідно до якої депутатський запит може подаватися на пленарному засіданні та включений до порядку денного, зачитав його.

“Прошу розглянути колективне звернення громадян і включити розгляд питання в “різне” після голосування усіх проєктів. Звернення стосується прокладення асфальтного покриття незавершеного будівництва дороги від вулиці Кропивницького до вулиці Некрасова, що прямує від Епіцентру до 5-го мікрорайону”, – зазначив Мних.

Запит підписаний й іншими депутатами міськради.

Заступник міського голови Андрій Сторонський, секретар ради відразу відповів: “Питання не може бути включене до порядку денного, він вже проголосований і плюс ви (до Мниха – ред.) написали депутатський запит”.

Сапожніков хотів відвести на розгляд депутатського запиту 30 хвилин. Та одночасно звернувся до свого радника Володимира Рожелюка з проханням надати офіційну відповідь на запит.

Рожелюк перед всіма присутніми одразу роз’яснив суть.

“Хочу щоб почули всі. Є запит, я не проти асфальтування. На вказаній дорозі від Епіцентру немає жодного будинку. На звернення громадян в черзі є 54 вулиці, якщо буде 55 без назви – будь ласка. Інформація до відома”, – сказав радник міського голови.

Обговорення депутатського запиту, який подав на сесії Мних, закінчилося поясненнями Сапожнікова, що грошей на все в бюджеті не вистачить. А такі депутати, як Мних, натякає мер, є популістами.

“Хотів би всюди заасфальтувати, щоб люди потім добрим словом згадали. Я ж не за свої гроші роблю, та гроші треба мати. В мене нема тих мішків, всі б 55 (вулиць – ред.) за рік зробив і знайшов організації підрядників, та грошики треба мати.

Приймаємо депутатський запит. І я хочу бути популістом, та на жаль.

Фактично відповідь дана, але давайте підтримаємо депутатський запит”, – звернувся до присутніх Сапожніков.

Мних зауважив, що є люди з вулиць і запитав: “Їх не потрібно заслуховувати?”.

Сапожніков: “Звичайно не потрібно. На жаль, на все немає. Ставлю в цілому голосування за порядок денний”.

“Вже проголосовано в цілому”, – зауважив Сторонський.

Як висновок

Депутатський запит розглянути не вдалося. Асфальт на дорозі навряд чи буде. Працюють депутати добре чи погано, нехай оцінює громада.

Катерина Костючик




коментарів: 9
  1. Як казав один фраєр , Нововолинськ то казкове містечко! І люди в ньому живуть як у казці! А от як та казочка для дорослих називається, фраєр не сказав.

  2. Все в турборежимі.ніяких пропозицій чи змін в порядок денний ніззя вносити.бо вже все узгоджено.як так ламать “порядок” ніззя.більшості депутатів просто пофіг.

      • Показуха не показуха, а тарифи в Новіку таки, що мама не горюй. Більше чим в Києві. І ще хочуть далі людей обдирати.

          • Хай начальнички свої персональні автівочки продадуть! Для початку! І свої айфончики!

  3. Та, не депутати тут винні, хоча певна частка, і не мала, їхньої вини тут безперечно є!
    Оте “злочинне угрупування” в усьому винне!. А ви, люди добрі, голосуйте…

  4. Ця вся історія показує, шо рішення приймаються у нашому місті одноособіно. Чхати хотіла ця особа на думку громади. Як то кажуть, собака лаєт – караван ідьот. Захотів – поклали третій раз асфальт за декілька років біля міської ради. Захотів – облили смолою і посипали щебнем найкращі дорого у місті, подавши під соусом, що це суперпрогресивний метод укріплення доріг. Захотів – поміняли цілком добротні плити біля пам’ятника прикордонникам на бруківку за 520000 грн. (на той час 65000$). Захотів – віддав комунальні котельні в оренду другові. Захотів – встановив всупереч постанові Кабміну захмарний тариф за опалення. І таких хотєлок було досить багато за час своїх каденцій. Якщо, шановна громадо, Вас це влаштовує, то на слідуючих виборах, голосуйте і далі за того одноосібника або, ще простіше, просто не ходіть на вибори – представники аудиторії ТТІ і без Вас його оберуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 Травня, Четвер
1 Травня, Середа