<

Мешканцям Нововолинська слід бути свідомими та підготуватися до тривалого блекауту, — мер

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:47 | 9.12.2022 / Нововолинськ / , /
Перегляди
13911
/ коментарів 8

Міський голова Нововолинська Борис Карпус наголосив, що необхідно бути готовими до ситуації, коли місто може не мати електроенергії й кілька днів, і тижнів. Через це слід підготуватись і до можливих перебоїв з теплопостачанням.

Влада міста готується до тривалого відключення світла і просить мешканців бути свідомими та потурбуватися про свої родини. Про це міський голова розповів на брифінгу для ЗМІ.

На критичні об’єкти закуплені генератори. Але у разі тривалого відключення світла, котельні працюватимуть тільки для того, щоб не розмерзлась система опалення, тобто декілька годин вдень. Про забезпечення звичної температури та тепла в оселях мова не ведеться. Адже пусковий потужний генератор на 440 кВт є тільки один, його вартість орієнтовно 2,5 мільйона гривень. Генератор вже придбали, незабаром його доставлять в місто.

Він потрібен для запуску насосів у котельнях. Для його роботи потрібно 70-100 літрів дизпалива в годину. Ще придбали декілька менших генераторів для невеликих котелень. Але якщо на кожну котельню поставити генератор і він довго працюватиме, то за сезон сума на топливо може скласти 18-25 мільйонів гривень. Таких грошей у громаді немає. Тому використовувати генератори зможуть тільки по пару годин, щоб не розбалансувати систему, як було в Алчевську у 2006 році. Завдання міської влади, щоб у Нововолинську такого не сталося, сказав міський голова.

Два генератори є на каналізаційно-насосних станціях, ще три – очікують. Таким чином КНС повністю забезпечені резервним живленням. Ще один генератор для водоканалу мають надати литовські партнери.

У випадку тривалого блекауту вода подаватиметься по графіку. Каналізація відкачуватиметься. Технічну воду підвозитимуть цистернами по районах міста. Також вже облаштовують свердловини. У комунальних закладах розгорнуть додаткові пункти незламності.

Ще тривають роботи з забезпечення у місті безперебійного звязку, йдеться про стралінки, генератори на мобільних вежах, щоб вони працювали автономно.

Мер закликав мешканців віднестись до ситуації з можливим тривалим блекаутом дуже серйозно та забезпечити себе й рідних альтернативними джерелами світла чи опалення, або знайти варіант, де ви зможете пожити у той час, коли світла не буде у вашій оселі, наприклад, десять чи двадцять днів. Також потрібно запастись свічками, ліхтарями, батарейками та продуктами.

“Ще з кінця літа Президент України, урядовці та депутати попереджали, що ворог битиме по об’єктах інфраструктури й ця зима буде надзвичайно складною. Мешканці давно повинні бути готовими до тривалого вимкнення світла”, – зазначив Карпус.

Міський голова додав, що на наступній сесії розглядатимуть програму підтримки ОСББ в питанні закупівлі генераторів та стралінків. Якщо депутати підтримають рішення, то з бюджету громади зможуть виділяти частину коштів для співфінансування.




коментарів: 8
  1. Тут далеко не всі мешканці за спожиті кіловати спроможні заплатити, про які ви там регенератори:) чи ще краще старлінки говорите . . Та і на кой бабці те супутникове чудо-диво від Маска для Нокії кнопочної чи Сіменса…

  2. В Нововолинську нема потреби відключати напругу.Штучно створюється проблема якої не повинно існувати.Але бути готовим до гіршого треба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 Травня, Вівторок