<

Чи отримала голова Литовезької громади хабаря за цементний завод?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:47 | 16.11.2021 / Нововолинськ / , /
Перегляди
5580
/ коментарів 19

21-го жовтня сесія Литовезької сільської ради прийняла рішення про передачу породного відвалу шахти №7 «Нововолинська» ТОВ «Сонарсен». Сесія відбулася «по-тихому» та нашвидкоруч, без заслуховування думки громадськості.

Таким чином місцева влада поклала початок можливому будівництву на території Литовезької громади, неподалік селища Благодатного, цементного заводу. Або ж її просто використали для незаконного збагачення керівника «Сонарсену» пана Сесюка.

Про рішення сесії БУГу стало відомо з власних джерел. Як розповідають, окрім рішення про передачу відвалу на цій же сесії швидко прийняли рішення про прийняття земельної ділянки під ним в комунальну власність. За рішення про передачу відвалу приватній фірмі проголосували присутні депутати майже одноголосно. До такого рішення, розповідають, схиляла голова Олена Касянчук, малюючи картини сірого майбутнього громади без додаткових бюджетних коштів.

Нагадаємо, що компанія «Сонарсен» раніше вже прагнула отримати відвал шахти №5, проте тоді завдяки волевиявленню громадськості, яка боролася за екологічний стан території, активістів, теперішнього мера Нововолинська Бориса Карпуса та народного депутата Ігоря Гузя, побудувати цементний завод поряд з Нововолинськом не вдалося.

Тоді керівник Сонарсена, пан Віктор Сесюк взявся за відвал шахти№7. Проте наприкінці 2020-го року мешканці громади на громадських слуханнях висловилися, що не хочуть тут бачити цементний завод. Здавалося, що питання з цим вирішене, і голова громади прислухалася до своїх виборців. Проте ситуація круто змінилася в жовтні 2021 року.

“По-тихому” в жовтні на сесії Литовезької сільради приймається рішення про передачу відвалу “Сонарсену”. Про те, що буде слухатися такий проект рішення, не знали “лишні вуха”: щоб все прийняти, як потрібно було голові Олені Касянчук. А прийняти таке рішення було необхідно, тому що…

Хабар за завод від «Сонарсену»

Після такої зради громади варто задуматися про її причини. І скоріше, вони не в відсутності коштів в бюджеті громади.

Люди в селі знають усе: хто давав, хто брав та навіть скільки. За позитивне рішення або «не заважання» передачі відвалу депутатам пропонували по 200 доларів.

Щоправда, не всім, а тільки тим, які не повелися на вмовляння голови і не були налякані грізними картинами майбутнього, ті, на кого не вдалося натиснути. Щодо того, скільки грошей за рішення отримала голова громади Олена Касянчук – просимо запитати в неї громадян, які читають цю статтю.

Власник «Сонарсену» – колишній кримінальний авторитет

Керівник «Сонарсену» Віктор Сесюк принаймні 5 років просидів у в’язниці… за вбивство. У 2002 році його та двох інших ковельчан засудили за вбивство правоохоронця. Сесюк тоді отримав 8 років і сидів у Маневицькій колонії. Вийшов звідти у 2009 умовно достроково.

Колишній кримінальний авторитет та член ковельської банди перетворився в бізнесмена, який тепер має доступ до “новітньої” технології виготовлення цементу з породи, про яку не може розповісти.

«Він хоче отримати кошти від держави. Завод – це прикриття», – активісти

Як зазначає керівник «Сонарсену» виробництво цементу буде безпечним. Але активісти говорять, що гарантій в екологічності немає.

Фірма нібито планує розібрати терикон і створити безпечне та екологічне підприємство, згідно найвищих світових стандартів.

Але, говорять активісти, все скоріше закінчиться тим, що підприємство просто візьме державну допомогу на розробку відвалу або інші кошти та зникне у невідомому напрямку. Адже ні потужностей щодо вивезення відвалу, ні секретної новітньої технології створення цементу з породи в них немає. Інвестор не відповідає на запитання про реальні приклади подібного екологічного виробництва цементу.

Все може виявитися мильною бульбашкою і принести збитки державі. Хоча є тут і позитив: жителям погіршення екологічного стану території не загрожує. Так напевно думали й ті, хто брав до рук гроші “за завод”.

То чи має право «Сонарсен» приступати до роботи?

Рішення про передачу відвалу «Сонарсену» недостатньо. Для того, щоб компанія почала законні дії на території шахти №7 , їй потрібно передати землю під відвалом.

Проте є велике “але”. Без громадських обговорень таке рішення прийняти неможливо. То чи нехтуватимуть і далі думкою мешканців Литовезької громади – питання до голови Олени Касянчук.

БУГ слідкуватиме за подіями та повідомлятиме про їх перебіг.




коментарів: 19
  1. Це ж запpoданець Олена і її зашyгані приxвостні не на взятці збaгатились, а пpoдали здоров’я своїх дітей.
    Не більше, не менше.
    Через надцять років згадаєте Д¡gові слова!

  2. Люди ,а ви ж самі винні ,що вибрали таку сільську раду і такого прородажного голову ,ви ж їх знали і все рівно купились на обіцянки .

  3. З Панасівки КРОНОСПАН , з Львівщини ПАН КУРЧАК , з Жовтневого ЦЕМЕНТНИЙ ЗАВОД ! Ще б в районі Хринів довершити картину маслом будівництвом якогось УТИЛІЗАЦІЙНОГО ЗАВОДУ !

    • То ж десь там збираються вітряки ставити, нє?
      У Франції вже люди починають висуджувати гроші за набутий “синдром вітряків”.
      Так шо скоро обкладуть Новік зі всіх сторін

  4. Ось такий наш народ продажний, багато матюків на язику крутиться продажні скоти!!!!!!! Мало мрем будемо ще більше

  5. І знов порода….. Читайте рішення ,, для повної утилізації за власний рахунок,, дев’яту шахту давлять, щоб не продавали, а тут під виглядом утилізації буде продаватися порода з терикону, і на тому зароблять мільйони. Тому що вони некупляють терикон беруть на халяву )))

  6. а як після закриття 9 шахти має існувати громада, ніхто не думав? а голова подумала, і правильно зробила. Триндіти можна багато, але вона знаходить варіанти, а не просто сидить і жде, поки ОТГ розпадеться через брак фінансування. Підтримую Олену!

  7. Соромно це читати,люди вам не вгодиш!
    Птахофабрика смердить,кроноспан смердить.З вашою логікою тут взагалі нічого нового не відкриється,а потім будете нити що роботи немає та поїдете до Польщі на заробітки!

    • Нє чуваче ну птахохвабрика і правда смердить! Аж вивертає . Особливо в ніч на вихідних. Якшо ти ловиш кайф від того гнилого запаху то це лише твої особливості

    • хто жив чи хоча бував біля цементного заводу, той ніколи не погодиться. З тим же успіхом можна в лаві жити…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя