<

Не більше 100 тис. грн на день: Нацбанк обмежив зняття готівки

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:13 | 24.02.2022 / Новини / /
Перегляди
53
/ Коментарі відсутні

Національний банк оперативно ухвалив Постанову у зв’язку із оголошенням воєнного стану по всій території України.

Національний банк зафіксував курс на рівні офіційного курсу на 24-те лютого 29,25 гривні за долар. Також регулятор призупиняє роботу валютного ринку, крім операцій продажу іноземної валюти, повідомляє пресслужба Нацбанку.

Зазначають, що зняття готівки обмежено до 100 000 грн в день без урахування виплат зарплат та соціальних виплат. Це не стосується підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів уряду.

Забороняється також видача готівкових коштів з рахунків клієнтів в іноземній валюті крім установ, що забезпечують виконання завдань уряду.

Вводиться мораторій на здійснення транскордонних валютних платежів з такими ж винятками. Також НБУ зупиняє операції за рахунками росіян. Банки, що випускають електронні гроші, зупиняють їхній випуск та обіг.

Банки забезпечують роботу відділень в безперебійному режимі в умовах відсутності загрози життю та здоров’ю населення. Забезпечується доступ до сейфових скриньок в безперебійному режимі.

Безготівкові розрахунки не обмежуються, банкомати підкріплюються готівкою без обмежень. НБУ здійснює бланкове рефінансування банків для підтримки ліквідності без обмежень по сумі терміном до 1 року з можливістю пролонгації ще на 1 рік. Платежі уряду здійснюються без обмежень.

Як зазначили у пресслужбі Нацбанку, відповідні дії є необхідними для забезпечення надійного та стабільного функціонування фінансової системи країни та максимального забезпечення діяльності Збройних сил України, а також безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури.

Під час звернення 24-го лютого Президент України Володимир Зеленський заявив, що банківська система має необхідний ресурс, аби забезпечити потреби держави.

«Національний банк і банківська система України мають увесь необхідний ресурс, щоб забезпечувати потреби держави. Усе для захисту держави, усе для захисту інтересів громадян України», – сказав Зеленський.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Травня, Понеділок
5 Травня, Неділя