<

Нацполіція викрила масштабні зловживання керівництва Зернової держкорпорації на понад 57 мільйонів гривень

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:04 | 13.08.2021 / Новини / , /
Перегляди
191
/ 1 коментар

За даними Національної поліції, «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) зазнала понад 57 мільйонів доларів збитків унаслідок розтрати майна та змови працівників з «іншими особами».

Слідство у справі триває, – повідомляє пресслужба Нацполіції.

Про викриття злочинної схеми правоохоронці повідомили 10 серпня. Вони стверджують, що посадовці ДПЗКУ закуповували зерно у фіктивних підприємств за кредитні кошти й продавали його за кордон за значно нижчою за ринкову ціну.

З початку 2021 року ДПЗКУ уклала експортних контрактів на понад 231 мільйон доларів, а заборгованість підприємства перед кредиторами становила понад 57 мільйонів — це поліція і називає збитком.

Слідство в цій справі ведеться за ч. 2 і ч. 4 статті 191 Кримінального кодексу України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Максимальна санкція статті — позбавлення волі до восьми років і заборона займати певні посади до трьох років.

Крім того, посадовці корпорації, стверджує Нацполіція, уклали страхові контракти на загальну суму майже 2,6 мільярда гривень, сплативши страховий тариф у розмірі 3,87% від вартості майна ДПЗКУ — це в три-п’ять разів більше за ринковий.

Цей факт розслідується в окремому провадженні за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем). Санкція статті передбачає до шести років ув’язнення, штраф і заборону обіймати певні посади до трьох років.

Протягом 10-11 серпня правоохоронці здійснили 62 обшуки в Києві та на території Волинської, Дніпропетровської, Київської, Рівненської та Одеської областей. У фігурантів справи вилучили документи, техніку й понад 200 тисяч доларів.

Слідчі дії та експертизи ще тривають, фігурантам справи поки не оголосили про підозру, уточнюють у Нацполіції.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 Травня, Субота