На волинських ринках з’являються перші гриби
На луцьких ринках уже з’явилися перші гриби. Проте у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб застерігають: збирати треба лише перевірені гриби, адже цьогоріч у інших областях вже є випадки отруєнь.
Із 2000 грибів їстівними є лише 500. Поласувати ними у грибний сезон охочих є багато. Та не завжди такі страви безпечні. На прилавках місцевих ринків уже потрохи з’являються гриби у продажу. На одному з луцьких ринків грибів журналісти вже не застали. Хоча продавчині розповідають, що зранку ще вони були, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».
«Ото як одна жінка привезла сьогодні красноголовці, просто свої люди забрали. По лісах ми не ходимо – заборонена зона. Красноголовці ми в Маяках збираємо. По 70 гривень продамо, то дві буханки хліба і молоко дітям, а так грибів зараз немає – посуха. А до лісу ми не ходимо», – каже продавчиня Наталія.
Пік отруєнь грибами припадає саме з липня по жовтень. Тож якщо й збирати їх у лісі, то потрібно у них розбиратися, аби не схопити отруйного, наголошує продавчиня Любов.
«Треба знати гриба. Якщо не знаєш гриба, то не треба йти і збирати. Треба знати, як готувати і що збирати. Як наберуть все підряд, то і потруяться», – зазначає вона.
А інші продавчині розповідають: грибів не продають, бо зараз їх у лісі немає, адже суха погода. Але такі походи полюбляють, адже обоє грибниці.
«Люблю лисички, маслюки люблю. І від білого не відмовлюсь. Люди збирали і по відру, і по два, і більше. Трохи продавали, трохи собі. А зараз грибів немає. Побудуть тиждень чи 10 днів, і їх вже там немає», – каже одна з жінок.
«Я з самого дитинства грибник. Я жила в селі, гриби знаю. У вівторок їздила: три лисички знайшла. Треба чекати осені, коли буде білий гриб, польські. Я люблю за грибами ходити. Люблю їздити восени, коли є всі гриби», – додає інша.
У Волинському обласному лабораторному центрі застерігають: збирати треба лише перевірені гриби, аби зберегти своє здоров’я. Бо ж за сім місяців цього року вже двадцять українців отруїлися дикорослими грибами, серед них одна дитина.
«Я хочу звернути увагу на правила, яких треба дотримуватися при збиранні і споживанні грибів. Насамперед, треба брати тільки ті, в яких ви впевнені на 200%. Якщо є найменший сумнів – не треба навіть класти в кошик, щоб інші гриби не перебрали на себе токсичні речовини. Так само не варто брати надто молоді і дуже старі гриби, бо їх можна сплутати з отруйними», – наголошує фахівець зі зв’язків із громадськістю та пресою ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» Оксана Цимбалюк.
На одному з місцевих ринків журналісти гриби таки знайшли. Лисички продають по 60 гривень за літрову банку. Однак продавчиня Надія розповідати про дари лісу на камеру не захотіла. Запевняє, що продає перевірені гриби, якими отруїтись неможливо, головне правильно готувати.
Загалом волинянам слід бути обачними, і, якщо все-таки, після грибної трапези стало зле, треба негайно викликати швидку або промити шлунок і прийняти сорбент.
Окрім того, в Україні діє заборона відвідувати ліси, та на Волині є послаблення.