<

На Волині є ризик поширення серед дітей кору та кашлюку

18:09 | 19.01.2024 / Новини / , , /
Перегляди
54
/ Коментарі відсутні

На Волині існують ризики поширення інфекційних хвороб, які керуються шляхом вакцинації, а саме – кору та кашлюку.

Про це під час брифінгу розповіла заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Волинського обласного ЦКПХ Ірина Єнжиєвська, повідомили на сайті Волинської ОВА.

Через низький рівень охоплення щепленням Волинь перебуває під ризиком спалаху кору. Як відомо, у 2024 році в нашій області уже є один лабораторно підтверджений випадок кору – захворіла чотирирічна дитина, дівчинка нині у лікарні.

Ірина Єнжиєвська вкотре нагадала волинянам, що кір – небезпечна хвороба, яка майже завжди важко проходить як у дітей, так і у дорослих. Можливі ускладнення, такі як запалення легенів, вушна інфекція та інші. Також вірус кору впливає на імунну систему, робить її вразливою до інших не менш небезпечних хвороб.

Окрім цього, епідеміологи відмічають на Волині ріст захворюваності на кашлюк. У 2023 році в області зареєстровано 182 випадки цієї хвороби. Натомість у 2022 році було лише три випадки.

93% з усіх захворілих – діти. Головна причина таких показників – низький рівень вакцинації. Найвищий рівень захворюваності – у Ковельській, Луцькій та Камінь-Каширській громадах.

Кашлюк надзвичайно небезпечний для дітей перших місяців життя. У 2023 році на Волині від цієї хвороби померла двомісячна дитина, котра заразилася від старших дітей у сім’ї, батьки яких відмовилися від планових щеплень.

Слід зважати на те, що і кір, і кашлюк – надзвичайно заразні хвороби, які передаються повітряно-крапленим шляхом. Запобігти цим хворобам можна завдяки вакцинації згідно з Національним календарем щеплень.

Вакцини від цих інфекцій в області – достатньо. Щеплення можна отримати безоплатно у кабінеті щеплень будь-якого медичного закладу за скеруванням від сімейного лікаря чи педіатра. Якщо ж дитина, з якихось причин, пропусти щеплення за календарем, то можна скласти індивідуальний графік вакцинації разом з лікарем та наздогнати їх.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця