<

На Волині від інфекційного лістеріозу помер пенсіонер

17:11 | 11.01.2024 / Новини / , , /
Перегляди
174
/ Коментарі відсутні

В Рожищенській громаді на Волині через інфікування лістеріозом помер 62-річний чоловік. В осередку хвороби тривають протиепідемічні заходи.

Як повідомили в обласному Центрі контролю та профілактик хвороб, епідеміологи зараз вивчають умови проживання чоловіка.

Фахівці вже встановили, що чоловік утримував свійських тварин: корову, свиней, кота і пса. Чи є вони джерелом хвороби — встановлюють.

“У вогнищі відібрано матеріал для проведення лабораторних досліджень. Здійснено комунікаційні заходи щодо профілактики хвороби”, — зазначили в Центрі контролю та профілактики хвороб.

Довідка. Лістеріоз — інфекційне захворювання, спричинене бактеріями, котрі широко розповсюджені у природі, у ґрунті, піску та воді.

Джерелом лістерій є дикі гризуни, тварини, а також дикі птахи, зокрема, голуби. Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами, при вживанні рибної або тваринної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо, придбаний на стихійних ринках), через забруднені овочі та фрукти.

За першими симптомами схожа на харчове отруєння чи ангіну: слабкість, озноб, температура і діарея. У випадку прогресування — страждає центральна нервова система (головний мозок).

Епідеміологи Центру контролю та профілактики хвороб наголошують, що саме діти першого року життя та вагітні — серед найбільш вразливих до лістеріозу.

Для профілактики лістеріозу важливо робити термічну обробку, яка на 100% знищує лістерії. Перед вживанням сирих овочів і фруктів потрібно ретельно їх мити, адже лістерії можуть бути на поверхні.

“Важливо, що розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізми”, — додають епідеміологи.

Також фахівці закликають не купувати продукти на стихійних ринках.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя
27 Квітня, Субота