<

На Ковельщині померла зв’язкова полковника УПА Клима Савура Ганна Зелена

14:04 | 20.11.2023 / Новини / , /
Перегляди
273
/ коментарі 2

На 98-му році життя у селі Скулин на Волині померла колишня зв’язкова полковника Української повстанської армії Клима Савура Ганна Абрамчук (Зелена).

Інформацію про смерть зв’язкової підтвердили у Колодяжненській громаді, пише Суспільне.

“Це велика втрата для громади і для України. Ганна Йонівна була прикладом мужності, незламності, патріотизму, не просто свідком, а учасником визвольної боротьби українських повстанців. Дуже шкода, що вона не дочекалася омріяної Перемоги України у черговій війні російських загарбників проти нашого народу”, — йдеться у повідомленні про смерть зв’язкової.

Вшанувати легендарну упівку закликав режисер української стрічки “Шлях поколінь” Михайло Ухман. Фільм був знятий на основі розповідей Ганни Зеленої.

Дату прощання зі зв’язковою у громаді обіцяють повідомити згодом.

Що відомо про Ганну Йонівну Абрамчук із позивним “Зелена”

Ганна Зелена народилася 20-го квітня 1927 року у селі Скулин, була найменшою в родині Абрамчуків. Дитиною закінчила два класи польської школи.

У 14 років, після того, як німці спалили її село, Ганна Абрамчук вступила до лав української повстанської армії. Після кількох добре виконаних завдань її представили командиру УПА-Північ Климу Савурі. Волинянка склала присягу, стала його зв’язковою.

У 2021 році, під час інтерв’ю, Ганна Зелена розповідала, що із повстанцями працювала до 1944-го року. Коли в село прийшла Червона армія, розташування “Золотої роти УПА” здала односельчанка. Неповнолітню Ганну Зелену тоді визнали ворогом народу, військовий трибунал засудив її до 10 років каторги в Норильську і п’яти років позбавлення громадянських прав.

У 1953 році волинянка була учасницею повстання політв’язнів, під час якого отримала важке вогнепальне поранення і інвалідність.

У засланні зв’язкова УПА зазнала тортур і знущань. Згодом майже все життя в радянському союзі прожила з клеймом “бандерівка”.

В останні роки життя літня жінка пережила інсульт, погано говорила, але мала світлу пам’ять і ніколи не відмовляла у проханні розповісти про Українську повстанську армію і боротьбу українців. За Ганною Зеленою доглядали соціальні працівники.




коментарів: 2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя