<

На енергоблоці №5 ЗАЕС відбувається витік із першого контуру реактора

05:20 | 17.11.2023 / Новини / /
Перегляди
245
/ Коментарі відсутні

На енергоблоці №5 Запорізької АЕС стався інцидент із витоком реагентів із першого контуру реактора до другого, який не усунуто досі.

Про це повідомляє НАЕК “Енергоатом”.

Як пояснили в компанії, через некомпетентність російського персоналу, зокрема начальника зміни хімічного цеху, який втратив контроль за насиченням фільтрів спецводоочищення, вода першого контуру з розчином борної кислоти почала потрапляти в деаератор машзалу, а звідти знову на всі парогенератори.

“Дії рашистів абсолютно некомпетентні”, – наголосив президент “Енергоатому” Петро Котін.

Інцидент із витоком реагентів стався внаслідок дій російських окупантів щодо неправомірного переведення енергоблоку №5 Запорізької АЕС у “гарячий” стан.

За словами Котіна, дії окупантів можуть призвести до втрати цілісності трубок парогенераторів, що не відповідає регламенту безпечної експлуатації енергоблока.

“Своїми діями загарбники вкотре ставлять під загрозу безпеку експлуатації станції та спричиняють постійну деградацію обладнання і почастішання небезпечних випадків його відмов. А це в будь-який момент може призвести до аварійної ситуації”, – підкреслив Котін.

Більше того, подібні маніпуляції відбуваються і з енергоблоком №3. 

Зокрема, відбуваються спроби вивести з ремонту енергоблок №3 і розігріти його до “гарячого” стану, щоб енергоблок №5 вивести в “холодний останов”.

У НАЕК нагадали, що через порушення ліцензійних умов окупантами на Запорізькій АЕС уже сталася низка аварійних ситуацій, найсвіжіша з яких – 14 листопада 2023 року.

“Крім того, безглузде рішення нинішніх “керівників” станції щодо її переведення в “гарячий” стан спричинило значне збільшення рідких радіоактивних відходів на майданчику станції, що несе потенційну шкоду для персоналу, населення та довкілля”, – пояснили в НАЕК.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця