<

Під ВРУ у Києві відбулась акція протесту шахтарів: без сутичок не обійшлось, проте є плідні результати

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:50 | 18.12.2019 / Новини / /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

18-го грудня українські гірники вийшли на акцію протесту біля будівлі Верховної Ради у Києві — шахтарі вимагали зупинити знищення вугільної галузі, зробити гідні умови праці та забезпечити енергетичну безпеку держави.

Про мітинг шахтарів на своїй сторінці у фейсбук повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

“Під стінами Верховної Ради розпочалася попереджувальна акція протесту шахтарів, які приїхали до столиці, щоб заявити своє ПРОТИ порушенню трудового законодавства, накопиченню зарплатних боргів, розпродажу української землі”, – йдеться у повідомленні.

За його словами, представники гірників з Львівщини, Донеччини, Дніпровщини, Луганщини зібрались під Верховною у Києві, щоб нагадати владі про своє право на гідні умови роботи, енергетичну безпеку держави, майбутнє вугільної галузі. А також щоб заявити про свій протест проти порушення трудового законодавства, накопичення зарплатних боргів, розпродажу української землі.

Проте під час мітингу шахтарів виникли сутички, кількох учасників затримали, – інформує Радіо Свобода у відеосюжеті.

Згодом гірники продовжили попереджувальну акцію під будівлею Комітету ВР з питань енергетики та ЖКП, де проходило засідання комітету.

“Працівники гірничовидобувних підприємств вимагали у депутатів, урядовців звернути увагу на критичну ситуацію, що склалася у вітчизняній вугільній галузі. На те, що інтереси російських експортерів, Коломойського в енергетичній галузі ставляться вище за державні економічні інтереси, важливіші за внутрішню та зовнішню безпеку. Що Україну системно підсаджують на енергетичну голку країни-агресора в той час, коли відбувається геноцид власної вугільної, енергетичної галузей”, – дописав Михайло Волинець.

Пізніше голова Незалежної профспілки гірників України зазначив, що акція протесту дала плідні результати, внаслідок яких Андрій Герус та його більшість в енергетичному комітеті ВР підтримали обидва Законопроєкти, якими передбачається погашення заборгованості перед робітниками вуглевидобувної галузі.

“N 2550-1 – від нашої депутатської групи. Документом передбачається виділення мільярду гривень й таким чином закриття РЕАЛЬНОЇ заборгованості перед гірниками (1,1 млрд гривень до 1 січня).

N 2550 – спроба «слуг народу» протягнути свій варіант закону та видати гірникам лише 500 млн грн., що, як відомо, не перекриє наявного боргу”, – йдеться у повідомленні.

Наступними кроками мають стати винесення документу на розгляд бюджетним комітетом Парламенту та Верховною Радою.




28 Квітня, Неділя