<

Мобілізація, конфлікт з Залужним: Зеленський провів підсумкову пресконференцію

09:02 | 20.12.2023 / Новини / /
Перегляди
444
/ коментарі 4

19-го грудня президент України Володимир Зеленський провів велику пресконференцію за підсумками 2023 року.

Зеленський відповів, чи є в нього конфлікт з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, розповів про плани щодо мобілізації та пояснив, чому процес обміну полоненими сповільнився, передає Сусільне.

Президент заявив, що наступного року Україна виготовить мільйон дронів і наростить виробництво артилерійських снарядів, а також працює над підсумковим документом щодо української Формули миру.

Кілька нових систем Patriot будуть в Україні взимку

Зеленський повідомив про результати “серйозного відрядження”: партнери нададуть ще кілька систем ППО Patriot для захисту України цієї зими: “Обіцяв не говорити кількість, поки будуть захищати. Але хочу подякувати партнерам. І Patriot, і NASAMS — потужний пакет”.

Про мобілізацію: “Я поки не побачив там план демобілізації”

Військові на Ставці запропонували мобілізувати ще 400-500 тисяч людей та зараз працюють над конкретним планом, який представлять парламенту: “Це дуже серйозна цифра, мені треба більше аргументів”.

“У цьому мобілізаційному законі ви повинні надати відповіді мені, суспільству, перед усім суспільству. Тому вони почали працювати над цим планом. Я поки не побачив там демобілізації, хоча я вважаю, що це питання номер один. І питання не в тому, як називається цей процес. Головне, щоб він був справедливим до наших потужних воїнів”, — додав Зеленський.

Мобілізація в такому форматі буде коштувати Україні додаткових 500 мільярдів гривень: “Хотів би розуміння від прем’єр-міністра, міністра фінансів: звідки гроші?”

Про допомогу від США та ЄС

“Я впевнений, США нас не зрадять. Те, що про ми домовились, буде виконано повністю. Що стосується ЄС — великі ставки були, грали всі на великих ставках. Ми досягли однієї перемоги. Щодо 50 мільярдів євро — я впевнений, ми все це вже досягли, питання зараз якогось відповідного часу”.

Чи закінчиться війна у 2024 році?

“Ніхто не знає відповіді”. Ще раз наголосив, що “партнери не підведуть” з довгостроковою допомогою.

“Залежить від багатьох рішень, багатьох ризиків, багатьох напрямків. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, ми завершимо війну раніше. Якщо не втратимо наш дух. Можна жити зі скепсисом, а можна і країну про… зі скепсисом. Я до цього не готовий”.

Чи може Україна поступово дійти до програшу у війні — “Ні”

“Ми були в найскладнішій ситуації, ми були майже повністю окуповані — принаймні центральні регіони, об’єкти інфраструктури, логістика, , дороги, залізниця, доставка продуктів харчування, економіка. Ми були в повній блокаді. Ми вистояли. Потім була зима. Зараз у нас інша ситуація”.

Про Орбана та тиск від нього

Ніколи не говорив з Орбаном про припинення вогню чи діалог з Путіним: “Можливо, він піднімав цю тему з його друзями чи лідерами за кордоном. Щось було таке в його промові, але це для мене дивно. Іноді його політика не дуже дружня до нас, я йому це сказав” .

Під час зустрічі в Аргентині Зеленський запитав Орбана, чому вони не можуть організувати офіційну двосторонню зустріч — “він не міг дати відповідь”.

Про війну Ізраїлю та ХАМАСу

Це розфокусувало підтримку України, Росія тут досягла дипломатичного успіху. Прокоментував поїздку до Ізраїлю, яка не склалась:

“Я був готовий на самому початку. Це факт. Це був мій прямий сигнал колегам за кордоном. Напевно у них були інші пріоритети. Я не можу дуже сильно гратися з графіком і з пріоритетами , бо я керую державою у війні”.

Якщо Трамп стане наступним президентом США

“У нього точно буде інша політика. Він інша людина”. Водночас Зеленський сказав, що не впевнений, що політика США щодо України зміниться.

“Тим не менш, ми повинні тверезо дивитись на те, що лідер має вплив. Якщо політика наступного президента, ким би він не був, буде іншою до України, більш холодною або більш економною, я думаю, ці сигнали дуже сильно вплинуть на хід війни в Україні”.

Про Залужного: “Нам потрібні міцні кроки і результати”

Зеленський відповів на запитання кореспондентки Суспільного про ймовірний конфлікт з головнокомандувачем ЗСУ Залужним: “Робочі в мене з Залужним стосунки. Він має відповідати за результати на полі бою”.

“Нам потрібні міцні кроки і результати. Ось і все, отаке в мене відношення. Я не розвиваю будь-які складнощі в особистостях. Держава Україна це не про особисте. Планую працювати, чекаю рішень щодо мобілізації, чекаю рішень, щоб ми допомагали людям на фронті, чекаю дуже конкретних речей на полі бою. Стратегія зрозуміла, хочу бачити деталі”.

“Процес обміну полонених ускладнений через РФ”

Зеленський підтвердив, що процес обміну полоненими уповільнився: “Може дійсно мало комунікує влада, я передам це Лубінцю, Буданову. Цей трек працює, він дійсно уповільнився через причини з боку РФ, але є дуже конкретні ці причини. Трек відкриється”.

Зараз триває робота над поверненням “достатньо непоганої” кількості українських військових.

“Я не тряпка якась” — про блокаду кордону з боку Польщі

Висловив сподівання, що новий “проукраїнський” уряд на чолі з Дональдом Туском допоможе покращити відносини України та Польщі та розблокувати український кордон: “Я дуже вірю, що ми все вирівняємо”.

“Ми втратили сотні мільйонів доларів. Ми втратили частину врожаю, ми все втрачали щоденно. А я хотів вивезти хоч щось. І ось, що відбулося, ми почали втрачати політичні відносини — я ще раз підкреслюю, я вдячний вашому народові. Але ви зрозумійте мене, ну я не тряпка якась. Я захищаю інтереси своєї держави під час війни”.

Частковий вступ до НАТО — “маячня”

“Нас не запрошують в НАТО. І сигнали щодо часткової участі — чесно кажучи, маячня. Ми жодного разу не отримували таку пропозицію. Жодного разу від жодного з партнерів. Дуже складно уявити, як це може бути”.

Україна виробить мільйон дронів наступного року

Пообіцяв виготовлення мільйону дронів вітчизняного виробництва, а також — збільшення обсягів виробництва артилерійських снарядів 155-мм калібру . “Багато різних питань, треба над цим працювати”.

Про можливе відкриття аеропорту “Бориспіль”

Над цим працюють: відкриття “Борисполя” буде перемогою української ППО, потужним економічним кроком та ознакою, що Україна перемагає.

“Скажу відверто, ми ставимо таке питання нашим колегам і знаємо, що конкретно нам потрібно”.

Сьогодні, 19 грудня, в аеропорту “Бориспіль” повідомили, що з летовища перегнали на зберігання в іншу країну Boeing 777-300. Це вже четвертий технічний перегін літаків з “Борисполя” за час повномасштабного вторгнення Росії.

“Мобілізацію жінок не підпишу”

У відповідь на запитання про законопроєкт щодо мобілізації чоловіків, молодших за 27 років, та жінок: “Жінок — ні, не підпишу. Що стосується зниження мобілізаційного віку до 25 років — якщо буде аргументовано, з цим погоджуюсь”.




коментарів: 4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 Травня, Середа