<

Місія ООН за зиму зафіксувала страту окупантами 32-ох українських військовополонених

13:09 | 27.03.2024 / Новини / , /
Перегляди
101
/ Коментарі відсутні

Моніторингова місія ООН отримала перевірені повідомлення про страту з боку російських окупантів щонайменше 32 українських військовополонених упродовж цієї зими.

Як зазначають в ООН, ці 32 страти сталися у 12 окремих інцидентах. Це значно більше, ніж за будь-який попередній період, наголошують в організації, пише Громадське.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини перевірило три інциденти, у яких російські військові стратили сімох українських захисників.

Крім того, представники міжнародної організації опитали 60 українських військових, яких нещодавно звільнили з полону, де вони перебували від кількох тижнів майже до двох років.

Голова моніторингової місії Даніель Белль підкреслила, що практично кожен з опитаних розповідав, як російські військовослужбовці або чиновники катували українців під час перебування в полоні, застосовуючи неодноразові побиття, електрошок, погрози розстрілом, тривалі стресові пози та імітацію розстрілу. 

Понад половина заявили, що зазнали сексуального насильства. 

Крім того, більшість військовополонених розповідали про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, а також те, що їх позбавляли належного харчування та медичної допомоги.

УВКПЛ також опитало 44 російських полонених під час візиту до новоствореного табору для військовополонених у Вінницькій області. В ООН зазначили, що уряд України докладає зусиль для забезпечення належних умов за міжнародними стандартами.

Проте в УВКПЛ кажуть, що також отримали повідомлення про випадки тортур і жорстокого поводження з російськими військовополоненими у тимчасових місцях їхнього утримання після евакуації з поля бою.

Зазначається, що звіт ґрунтується на інформації, зібраній під час 74 виїздів місії ООН на місця, 20 відвідувань місць ув’язнення та 10 візитів до установ догляду або притулків. Також звіт охоплює 29 судових засідань і 767 інтерв’ю з постраждалими та свідками порушень прав людини, з їхніми родичами й адвокатами, представниками влади та громадянського суспільства.

Також ООН використовує судові документи, офіційні записи та інші матеріали, зокрема з відкритих джерел. 

Крім того, УВКПЛ зазначає, що дистанційно провело моніторинг ситуації з правами людини на окупованих територіях, оскільки росія не надала спостерігачам доступ.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця