<

Майже 90% українських військових зазнали тортур у полоні – омбудсмен

Цей запис опубліковано більш як рік тому
22:05 | 17.04.2023 / Новини / /
Перегляди
164
/ 1 коментар

Більшість військовослужбовців, звільнених із російського полону, заявили про застосування росіянами фізичних тортур.

Про це в інтерв’ю Українській правді заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. 

За його словами, щодо кожного повернутого військовослужбовця відкриваються провадження, фіксуються факти, які підтверджують неналежне поводження з військовополоненими. 

“Щодо тортур: можу сказати, що за нашими даними, 86% тих, хто повернувся з полону, прямо заявили про прямі фізичні тортури. Це, до речі, встановили не лише ми, а й міжнародна місія з прав людини Організації Об’єднаних Націй, у них, приблизно, такі самі цифри”, – розповів омбудсмен. 

Лубінець не став розголошувати деталі про види тортур, які зазнавали українські військовослужбовці. За його словами, озвучення подібної інформації українськими посадовими особами призводить до посилення тортур військовополонених, які залишаються в росії. 

“Ми фіксуємо, ми накопичуємо інформацію, у тому числі для Міжнародного кримінального суду. Якихось деталей ми не називаємо”, – зазначив уповноважений ВР з прав людини. 

Лубінець розповів, що за останні дев’ять місяців Офіс омбудсмена отримав десятки відео публічних страт полонених бійців ЗСУ російськими військовослужбовцями.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя
18 Травня, Субота