<

Майже 100 тис. грн на рік: чому утримування російських військовополонених обходиться так дорого

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:45 | 18.05.2022 / Новини / /
Перегляди
247
/ Коментарі відсутні

Добове утримання одного військовополоненого обходиться нашій державі приблизно у 10 тис. грн на місяць.

Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

«Усе впирається у методику підрахунку, щоби цифри виглядали коректними. Наприклад, утримання засудженого або ув’язненого коштує бюджету 130 тис. грн на рік. Приблизно 10 тис. грн на місяць. Багато хто з громадськості обурювалися, мовляв, чому така велика сума?

Річ у тім, що у згадані суми входить не лише харчування в’язнів, а й оплата праці адмінперсоналу, витрати на енергоносії, капітальні видатки на утримання колоній тощо», – зазначила Висоцька.

Якщо 45 млн грн, які виділив уряд, поділити на 500 полонених, виходить 90 тис. грн – стільки вартує утримання одного полоненого росіянина. Але левову частину цих коштів заберуть капітальні видатки, у тому числі – на закупівлю медичного обладнання для повноцінного функціонування табору.

Полоненим російським солдатам можна довірити лише низько кваліфіковану роботу, адже невідомі їхні навики, сказала Олена Висоцька.

«Коли ж станеться так, що всіх полонених переведемо до табору, тоді їх залучатимемо до праці, але у межах периметру самої установи. Передовсім це пов’язано із питаннями безпеки.

Окремо варто переговорити з представниками бізнесу про те, що можна їм доручити. Очевидно, це буде низько кваліфікована робота. Бо вони не з усім устаткуванням зможуть працювати. Усі ж бачили, як російські солдати дивилися на пральні машини, ніби на щось коштовне…» – зазначила Висоцька.

За словами чиновниці, скільки полонених буде залучено до суспільно-корисних робіт наразі не відомо, адже більшість з них готується до обміну.

«Така можливість передбачена Женевською конвенцією. І більше розрахована на тривале утримання військовополонених. У нашому ж випадку про їхнє залучення до суспільно-корисних робіт поки не йдеться. Адже більшість полонених перебувають у дільницях та готуються до обміну», – уточнила Висоцька.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Травня, Неділя
18 Травня, Субота