<

«Люди в селі не живуть – виживають»: як у Рожищенській громаді стартував сезон збору картоплі

17:39 | 10.09.2023 / Новини / /
Перегляди
1120
/ коментарі 3

Картоплі садять менше, бо немає збуту та достойної ціни. Корів продають, бо молоко забирають за копійки – по сім гривень за літр. У селі Берегове Рожищенської громади стартував сезон збору картоплі. Місцеві не втішені, бо, схоже, і цей рік не порадує ціною на популярний коренеплід. Зараз картоплю в селян забирають за чотири-п’ять гривень за кілограм.

Торік картоплю в селян скуповували за безцінь – за три гривні за кілограм, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс», пишуть Волинські новини.

Окрім того, збути картоплю стало важче.

«Раніше садили гектари. Ми брали землю в оренду, щоб посадити й мати що здати. До 2014 року приїжджали і з Донецька, і з Луганська, і з Дніпропетровська, і з Криму, і з Херсону. Машини брали все: картоплю, капусту, моркву, буряк. І в нас була охота садити, тому що це було вигідно. Ми важко працювали. А сьогодні село йде в мінус», – говорить жителька села Берегове Любов Куденчук.

У Володимира Шварца – два гектари картоплі. Продає її на ринку. Там можна збути за вигіднішою ціною. Торік, однак, усю картоплю продати не встиг.

«На ринок я зараз вивозив по 12 гривень. Вийде продати три мішки картоплі, ящик моркви, то добре. Але багато йде на дорогу. Щойно поїхав і п’ять тисяч викинув на запчастини до комбайна… В мінус ідемо. На ринок трохи вивезу, а потім куди дівати?» – каже чоловік.

Щоби мати вигоду з картоплі, Ольга Пастух переробляє її на картоплянку й продає в Луцьку.

«Я картоплю не здаю оптовикам, а продаю сама. Я всю картоплю переробляю на картоплянку і продаю за 80 гривень за кілограм. Доводиться постояти ніч, попекти, аби вранці продати», – говорить вона.

Додає, що сезон картоплі тільки-но стартував. У сусідньому селі на днях була вантажівка. Забирала в людей картоплю за п’ять гривень за кілограм.

«Машина загрузилася за два дні – 20 тонн. Хоча собівартість картоплі на сьогодні – сім гривень, а не п’ять. Щоб вернути те, що вложив», – наголошує Ольга Пастух.

Місцеві зазначають, що в селі люди стали не лише менше садити картоплі, а й тримати менше корів.

«Колись у пункті приймали сім тонн молока на день. Звозили з усіх сіл. Зараз 300 кілограмів на Рожище. У черзі було 70 голів, а залишилося 30-35. Кожен місяць потрібно пасти», – каже Володимир Шварц.

Молоко забирають за сім гривень за літр.

Цього року держава давала дотацію тим, хто тримає три й більше корів – по п’ять тисяч гривень за одну. Але не всі її отримали.

«Я не получив. Подавав бумаги. Сказали, що вже пізно», – нарікає Володимир Шварц.

«У мене було п’ять корів. Тепер – одна. Тяжко стало. Ми ж старіємо. Своєї техніки немає. Наймати дорого. Чоловік має групу по інвалідності. 2500 гривень. Усе. Мені 59 років. Я ще на пенсію не йду, хоча в мене 29 років стажу. Працювала в клубі. От і виживи. Люди в селі не живуть, а виживають», – додає Любов Куденчук.




коментарів: 3
  1. Якби не здавали по 7 грн за літр то ніхто б не забирав по 7 грн за літр. Клоуни)
    На базарі по 25 і рідко яка добряча бабця спускає ціну до 20

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Квітня, Понеділок
28 Квітня, Неділя