<

Львівські медики видалили частину півкулі мозку дівчинці з Північної Ірландії, яка мала судоми

16:44 | 17.04.2024 / Новини / /
Перегляди
502
/ 1 коментар

Львівські дитячі нейрохірурги видалили частину півкулі мозку 4-річній пацієнтці з-за кордону, аби позбавити важких судомних нападів, що несли загрозу життю та стримували розвиток дитини.

Як повідомляє Перше медичне обʼєднання Львова, у Центрі нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії вперше оперували пацієнтку з-за кордону. В пошуку меддопомоги сім’я дівчинки здолала 3 тисячі кілометрів.

4-річна Рейчел Гріббен із невеликого містечка у Північній Ірландії. Вона – третя донечка у родині. Коли дівчинці було півтора рочки, батьки помітили, що менша якось відстає в розвитку. Також в крихітки з’явилися незначні посмикування тіла. А вже за кілька місяців вона перенесла перший важкий судомний напад. Медики діагностували епілепсію з епілептичними спазмами. Це такий вид судом, за яких по всьому головному мозку виникають розряди. Також лікарі виявили фокально-кортикальну дисплазію, тобто погано розвинені звивини мозку, які і провокували судоми.

Із кожним місяцем напади у Рейчел посилювалися та частішали. Протисудомна терапія зменшила їхню кількість, але вони все ще регулярно траплялися і далі стримували розвиток дівчинки.

Американський нейрохірург Люк Томич сказав батькам дитини, що хірургічним шляхом її можна позбавити 80-90% нападів. За допомогою він порадив звернутися до львівських лікарів. Попри загрозу ракетних обстрілів, батьки дівчинки вирушили в Україну.

У Львові медики провели повне обстеження дитини для визначення максимально точного розташування вогнища епілептогенної активності. Вони виявили зону, яка збігалася із зоною мальформації, тобто патології кори головного мозку.

Зібравши всю інформацію, команда нейрохірургів взялася за планування операції, адже надважливо було обрати найбезпечніший варіант доступу до ураженої ділянки мозку.

Зібравши всю інформацію, команда наших нейрохірургів взялася за ретельне планування операції. Надважливо було обрати найбезпечніший варіант доступу до ураженої ділянки мозку.

Операція тривала сім годин і пройшла успішно. Медики кажуть, що завдяки втручанню вдалося досягти бажаного результату – судоми повністю відсутні і більше не затримуватимуть розвиток дитини. Маленька Рейчел вже повернулася додому.




один коментар
  1. жесть! це потужно!
    за такі речі я знімаю шляпу і вклоняю голову перед медперсоналом!
    здоров’я для Rachel!
    а батьки най донатять або на ЗСУ або на Львівську лікарню

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

30 Квітня, Вівторок