<

Лукашенко дозволив силовикам застосовувати бойову техніку проти протестувальників

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:24 | 18.05.2021 / Новини / , , /
Перегляди
12
/ коментарі 4

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон, який розширює права силовиків. Він, зокрема, звільняє їх від відповідальності за шкоду, заподіяну під час використання бойової техніки «для придушення масових заворушень».

Про це повідомляє державне інформагентство Білорусі «БелТа», – передає Громадське.

Закон раніше погодив парламент. Відповідно до нього, силовики не нестимуть відповідальності за шкоду, заподіяну в результаті застосування спецтехніки, зброї, спецзасобів та фізичної сили для розгонів протестів.

Документ дає силовикам право при затриманні проводити особистий огляд громадян, їхніх речей і транспортних засобів.

Співробітники МВС також зможуть безкоштовно і без письмової згоди громадян отримувати відомості з інформаційних систем, зокрема персональні дані. Окрім цього, їх уповноважили забороняти громадянам вести звуко- і відеозапис, кіно- і фотозйомку того, що відбувається навколо.

Лукашенко також підписав ще один закон, який дозволяє суддям та посадовцям, зокрема силовикам, і їхнім близьким змінювати місце служби і навіть зовнішність, якщо їхньому життю щось загрожує.

Репресії у Білорусі

Із серпня 2020 року в Білорусі відбуваються масові протести через проголошення переможцем президентських виборів Олександра Лукашенка, який обіймав цю посаду понад 26 років. Протестувальники не визнають цих результатів і вимагають визнати опозиціонерку Світлану Тіхановську легітимною президенткою Білорусі.

Попри масові мітинги та акції в усій країні, 23 вересня Лукашенко «по-тихому» провів інавгурацію та знову обійняв посаду президента. А протестувальників силовики жорстко розганяли, затримували й загалом переслідують, зокрема й кримінальними справами.

За даними правозахисників, за час протестів були затримані понад 30 тисяч людей; п’ятеро протестувальників загинули внаслідок жорстких дій силовиків. Білоруські правоохоронці порушили понад 2 300 справ проти протестувальників. 369 людей визнані політичними в’язнями.




коментарів: 4
  1. Якщо мирні протестувальники перетворюються в бойовиків,які застосовують зброю,вибухові речовини,то відповідь силовиків має бути адекватною. Так діють силові структури в США,Франції,Бельгії,Греції,Італії,Німеччині і т.д. А мирно протестувати ніхто не забороняє. Хіба Лукашенко забороняв мирно протестувати? Не забороняв. Ходіть собі туди-сюди,туди-сюди, протестуйте на здоров`я скільки влізе.

  2. ти диви, майже як в китайців на теньайміні багато років тому.. такий же сатрап, хе-хе

  3. Засудили білоруса до смертної кари через повішення. Приходять на третій день, а той живий в петлі теліпається. Питають, як це він так? Той відповідає: – Ну, перші два дні душило, душило, а потім звик..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 Травня, Четвер
8 Травня, Середа