<

Аварія на Рівненській АЕС – фейк: сайти поліції та мерії атакували хакери

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:08 | 23.09.2020 / Новини / , /
Перегляди
46
/ коментарі 3

На Рівненській АЕС спростували інформацію про викид радіоактичних речовин і введення у місті Вараш режиму надзвичайної ситуації. Інформація про екологічне лихо 23-го вересня з’явилась на сайті мерії міста атомників та на сайті поліції. Правоохоронці заявили, що ресурси піддались хакерській атаці.

Про це пише Суспільне.

Ось таке повідомлення, не перевіривши, уже поширив ряд ЗМІ:

“23 вересня в ході проведення планових антитерористичних навчань (в рамках вчення Rapid Trident-2020) на 3-му енергоблоці Рівненської АЕС відбулося короткочасне знеструмлення станції, в тому числі відмова резервних джерел електропостачання.

Це призвело до викиду радіоактивних речовин (може складати до 10% від викидів при аварії на Чорнобильській АЕС) в навколишнє середовище, в тому числі витоку теплоносія першого контуру реакторної установки в річку Стир. Стурбовані такою ситуацією, Варашская міська дума прийняла рішення про введення режиму надзвичайної ситуації по всій території району та проведенні добровільної евакуації жителів 30-кілометрової зони навколо АЕС”.

У поліції Рівненщини заявили:

“Останню публікацію на нашому офіційному сайті про введення режиму надзвичайного стану у Вараші вважати такою, що не відповідає дійсності — на сайт здійснюється хакерська атака. Над проблемою вже працюють”, – каже речниця управління Марія Юстицька.

скрін з сайту поліції Рівненської області

«Сьогодні об 11:45 зафіксовано несанкціоноване втручання у роботу офіційного вебсайту Нацполіції. У зв’язку з цим на деяких інтернет-сторінках обласних управлінь поліції була поширена недостовірна інформація», – інформують правоохоронці у фейсбуці.

Речник Рівненської АЕС Петро Кратік Суспільному повідомив:

“Зламаний сайт міської ради. Якісь сайти вже це поширили, це “попливло” по всій Україні. Це брехня. Станція працює в нормальному режимі, один блок – у плановому попереджувальному ремонті”.

До речі, у 30-кілометрову зону майданчика Рівненської області входить і близько половини Маневицького району Волинської області.

Виданню з інших областей України повідомляють, що у деяких регіонах сайти поліції також не працюють. У декого також зафіксовані фейкові новини.

Наприклад, на сайті поліції Херсонщини була інформація “На Херсонщині поліція з’ясовує обставини загибелі американських військових радників”. У фейсбук-сторінці ГУ Нацполіції Херсонської області цю інформацію спростували.

А у Вінниці на офіційному сайті поліції з’явилася інформація про те, що “поліція затримала американського військовослужбовця, якого підозрюють у зґвалтуванні 16-річної дівчини”. Правоохоронці цю інформацію також спростували.

Тим часом, на сайті львівської поліції з’явився фейк про загибель трьох бійців ЗСУ. Наразі в Львській області проходять міжнародні військові навчання «Rapid Trident-2020».




коментарів: 3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 Травня, Вівторок