<

«Кажу, що в мене кровотеча, а лікар пише – здоровий», – військовий з 14 бригади про проходження ВЛК

18:43 | 14.06.2023 / Новини / , /
Перегляди
47719
/ коментарів 15

Військовослужбовець з 14-ої окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого – на війні з 2015 року. За роки перебування на фронті – конкретно підірвав здоров’я. Не зважаючи на це, на початку повномасштабного вторгнення – після року перерви – знову опинився на передовій. Коли ж у березні цього року приїхав у відпустку до Луцька – його госпіталізували до лікарні.

Однак, зі слів військовослужбовця, військова частина розпорядилась, аби він продовжив лікування на службі. Тож чоловік вирушив на позиції, де за півтора місяці, каже – ніякого лікування не отримав. Про це йдеться у сюжеті Аверсу, пише ВСН.

Там його перевели на посаду, яка передбачає підіймання важких вантажів. Згодом в нього відкрилась кровотеча. Військового відправили на військово-лікарську комісію до Військово-медичного клінічного центру Північного регіону, в Харкові. Однак за його словами: там лікування не отримує, а лікарі навіть належно не оглядають. За висновками на око – до служби придатний.

“Я не відмовляюся служити, але нас не лікують. Кажу лікарю, що в мене кровотеча, що не можу піднімати важке. А лікар каже: “все добре, так буває” і пише – здоровий. Я лягав з виразкою, просив лікувати нирки, сказали не можуть, бо я лежу з виразкою. Лежав з вухом, просив лікувати нирки, сказали, що лікують вухо. А коли їдеш через місяць у лікарню, лікар каже “ти ж місяць назад був, не поїдеш, ти косиш”. Ось таке ставлення до військовослужбовців”, – каже військовий.

Чоловік у відчаї, каже, що із кожним днем проходження комісії втрачає будь-яку надію. Свою чергою у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону запевняють, що обстеження військових відбуваються якісно.

«Це наклеп на працівників військово-лікарської комісії з боку військовослужбовців 14 бригади, які у великій кількості відмовляються від виконання бойових завдань ціленаправлено на військово-лікарську комісію», – так відповідає полковник медичної служби Військово-медичного клінічного центру Північного регіону Анатолій Войтович. 

– Він говорив нам про те, що не відмовляється від військових завдань, але просить, щоб його полікували. Це можливо у вашому закладі?

– Мова не йде про лікування. Мова йде про відмову від виконання бойових завдань.

– На основі чого ви зробили такі висновки?

– Це не я такі висновки роблю, це не телефонна розмова. Якщо він вважає, що його не обстежують якісно – він має написати рапорт на командира частини. Хоча я знаю стовідсотково, що військовослужбовцям даної частини комісію проводять неупереджено, якісно і повноцінно. Військово-лікарська комісія не є лікувальною, вона є виключно експертною. Вона визначає ступінь придатності до військової служби.

Згодом після того, як дізналися прізвище бійця, сказали, що він сам нібито відмовлявся від стаціонарного лікування на початку року:

Алі Агаєв в перших числах першого місяця звертався за допомогою до нас. Йому запропонували стаціонарне лікування, від якого він відмовився. Зараз він в нас проходить військово-лікарську комісію дійсно. В нас проводиться повний аспект дослідження, яке необхідно для військовослужбовців для встановлення діагнозу, але якщо військовослужбовець відмовляється від маніпуляцій, то це його право”.

Сам боєць каже, що кожен день проходження ВЛК важкий для нього ще й фінансово, бо вимушений у Харкові винаймати житло на позичені кошти, бо має ще одну проблему – виконавча служба заблокувала рахунки через борги за квартиру, яка знаходиться у Кривому Розі, де він давно не живе. Але поїхати туди аби закрити це питання поки не може, бо зі служби не відпускають.




коментарів: 15
  1. В Україні ВЛК проходиться за кілька секунд, штамп, підпис, придатний!!!! Для всіх!

      • Я воюю. Якщо завтра закінчиться війна, то я не завидую тим “лікарям”. Я особисто прийду і краще най я буду спокійним! Бо буде…. Ну почуєте що буде.

  2. Нехай ВЛК не виправдовується, їм байдуже на людей уже не одноразово будо що непридатних ставили на службу, поки законодавчо не наведуть порядок толку не буде, лікарі які там сидять їм усе одно вони виконують завдання мін оборони, а воєнкоми хитрують тому що інакше їм прийдеться йти воювати.

  3. Таких “лікарів “гнати в шию ,воно паскуда купило диплом ,маючи лапу в начальства ,сидять в таких комісіях ,взяточки солідні теж гребуть.

    • Мого сина відправили з частини ,щоб він перевівся на службу до свого воєнкомату.З першого дня війни ,будучи інвалідом 3 групи він пішов на війну не маючи військового квитка.Вув контужений.З допомогою командира вдалось получити квиток.Поранення в голову.Після лікування_ комісія.Визнали частково непридатний.Був у своїй частині,а потім попросився на Донбас,знаходиться в кателажній бригаді ,приймає знеболювальне у великій кількості,норма йому не допомагає,поганий зір,погано ходить,ногою зачіпається.Приїхав додому,в військомат.А йому відповіли,що у них своїх частково непридатних хватає.Ось так

  4. На привеликий жаль так воно є. Всім байдуже на військових. Уже вдруге проходжу ВЛК і у мене схожа ситуація.

  5. Він неодин такий! Я вірю, бо з тикнувся з ВЛК теж і то шо вони творять-це просто жах! Водять тебе по кругу, як медведя в цирку і цілий час з тебе роблять дурня!!!

  6. У мене ще краще….звільнили,а належного лікування так і не отримав,,,обіцяних виплат,чи компетенції теж нуль,,,у висновку лікарської комісії написали,,,травми отримав при проходженні військової служби,,так ніби моста охороняв,,,а я від початку на передку був…

  7. Проходил вок в 2015 и проходил сейчас отношение хуже чем к оркам хотя чего мы хотим если почти все медики стоматологи двоих пор не могу понять как стоматолог может быть начь медом и ставить диагнозы в той сфере где он даже не учился

  8. Треба лікарів ВЛК, для надання допомоги бойовим медикам, частіше направляти на передову у відрядження. Може навчаться писати правдиві висновки,а не опустивши очі писати …

  9. Я згоден
    На це в мене є три приклади
    1 в товариша була відкрита черепно мозгова і ще кілька поранень,
    2 в товариша не спина а ціла енциклопедія пофіг придатний
    3 в ще одного товариша 2 кісти в голові + м’язи надавлюють на вушні нерви дзвін у вухах постійний – придатний
    Ну накінець в мене 5 офіційний кантузій 2 легкі 3 середні, 2 поранення в спину і 1 травма спини, при пересуванні і фіз навантаженні біль – всеодно придатний
    Ось така сурова правда
    Привіт з 30-ої бригади

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Квітня, Неділя