<

Ізраїль почав випробування вакцини проти COVID-19 на людях. Очікують, що вона буде готова у 2021 році

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:39 | 1.11.2020 / Новини / /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

В Ізраїлі розпочали перший етап клінічних випробувань власної вакцини проти COVID-19. Якщо ж результати тестувань на добровольцях будуть успішними, країна може випустити власну вакцину вже влітку 2021 року.

Про це повідомляє Reuters, – передає Громадське.

Доклінічні випробування ізраїльської вакцини на тваринах почались у березні та закінчились лише тиждень тому.  Інститут біології, підпорядкований Міністерству оборони Ізраїлю, отримав дозвіл для переходу до етапу тестувань на людях.

Для першого етапу клінічних випробувань препарату запросили 80 добровольців. Якщо результати будуть позитивними, у грудні групу розширять до 960 людей. Для третього і останнього етапу випробувань мають залучити 30 тисяч добровольців. Цей етап запланований на квітень/травень 2021 року. Тож якщо випробування будуть успішними, вже влітку наступного року Ізраїль зможе отримати власну ліцензовану вакцину проти коронавірусної інфекції.

А що взагалі з вакцинами від COVID-19?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я всього близько 10 вакцин перебувають на третьому етапі тестування ㅡ рандомізованих, подвійно-сліпих випробувань серед великої кількості добровольців. На цьому етапі учасникам тестування дають не лише вакцину, а й плацебо, і ані вони, ані лікарі не знають, кому саме що дістається. Всього ж на різних етапах розробки перебувають близько 40 вакцин-кандидатів ВООЗ.

У перегонах за першу сертифіковану вакцину багато вчених сподіваються мати готовий до поширення медичний препарат вже у 2021 році. ВООЗ очікує, що до цього часу науковці підготують достатню кількість інформації про вакцини, щоб передати її органам охорони здоров’я країн-членів.

А як щодо України?

Україна вже закінчила етап доклінічних випробувань вакцини власного виробництва, тобто випробувань на тваринах та людських клітинах. Тестування проводили у лабораторіях Туреччини та США, оскільки українські не мають належного рівня біологічного захисту. Попереду в української вакцини ще три етапи клінічних випробувань. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляв, що якщо випробування будуть успішними, то вже за рік Україна може мати власну оригінальну вакцину.

Президент України Володимир Зеленський також уточнив, що якщо до затвердження української вакцини з’явиться ліцензована вакцина закордонного виробництва, Україна буде закуповувати її, а не чекати на власну.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Травня, Середа
7 Травня, Вівторок